Podstawy wędkarstwa - informacje na temat tego gatunku ryby
Tinca tinca to powszechnie występująca w naszym kraju ryba słodkowodna. Należy do gatunku ryb karpiowatych. Jest więc krewną karpia, amura, karasia, brzanki i płoci. Cechuje ją ubarwienie miedziano-zielone, ale nie to jest jej cechą charakterystyczną.
Co charakteryzuje ten gatunek?
Przede wszystkim łuski o drobnych wymiarach, które pokrywa gruba warstwa śluzu. Tinca tinca posiada duże, zaokrąglone płetwy oraz dość małą głowę. Z teorii wynika, że może ona osiągać długość nawet 70 centymetrów, jednak najczęściej wyławiane okazy mają zaledwie od 20 do 40 centymetrów długości. Jeżeli chodzi o masę ciała, teoretycznie może ona wynosić nawet powyżej 7 kilogramów. W praktyce jednak jej waga oscyluje w granicach 1-2 kilogramów. Należy jednak pamiętać, że lin to stworzenie, które rośnie wolno, dlatego najczęściej nie może on doczekać do pełni swoich możliwości. Mimo, że świetnie radzi sobie ona w niskich temperaturach, woli przebywać w wodzie ciepłej. Wykazuje jednak wysoką odporność na zmiany temperatury, co pozwala jej aktywnie żerować nawet przy 4 stopniach Celsjusza. Podobnie kształtuje się sytuacja z natlenieniem wody. Ryba ta jest przystosowana do różnych warunków i bardzo dobrze radzi sobie nawet w przypadku, gdy w zawartość tlenu w wodzie jest niska. Tinca tinca żywi się głównie ślimakami, drobnymi skorupiakami i larwami owadów, ale spożywa również padlinę a także gnijące rośliny. Jako, że gatunek ten występuje również w stawach hodowlanych, karmiony bywa paszą roślinną, w której skład wchodzą zboża.