Szykując się do nęcenia amura, trzeba przygotować sporo zanęty, ponieważ te ryby dużo jedzą. Amury najlepiej nęcić dywanowo, czyli rozrzucając przynętę na dość sporym obszarze. Takie nęcenie daje złudzenie, że pokarmu jest bardzo dużo w danym miejscu. Jedną z najpopularniejszych zanęt jest gotowana kukurydza. Na pierwsze nęcenie można użyć kukurydzy, przy kolejnym można zastosować mieszankę kukurydzy, kulek proteinowych i pelletu – dwa ostatnie składniki mogą stanowić około 20% mieszanki. Zanętę można przygotować, sięgając również po innego rodzaju ziarna – groch, łubin, fasolę. Trzeba pamiętać, że amury lubią słodkie aromaty, dlatego warto eksperymentować z zapachem pomarańczy lub tutti-frutti. Aby zwiększyć szanse na udany połów, należy powtarzać zanęcanie przez pewien czas. W ten sposób przygotowuje się łowisko ryby. To proces, który należy rozpocząć 3-5 dni przed planowanym połowem.
Ponieważ istnieje ryzyko wyjadania zanęty przez inne gatunki ryb, do nęcenia lepiej używać większych kawałków zanęty. Mogą to być np. większe fragmenty gotowanych ziemniaków. Jako przynętę wędkarze najczęściej wybierają pokarm roślinny, np. sałatę, pędy białej kończyny, kłącze tataraku, wiśnie, śliwy. Z przynęt zwierzęcych stosowane są robaki, rosówki, żywiec.