Charakterystyka - podstawowe informacje na temat płoci
Płoć to gatunek ryby, należący do rodziny karpiowatych. Rutilus rutilus, bo tak po łacinie brzmi nazwa tego stworzenia, w Polsce występuje w większości wód słodkich, takich jak stawy, jeziora i rzeki. Nie spotkamy jej w zasadzie tylko na terenach górskich. Poza wodami słodkimi, Rutilus rutilus bytuje także w wodach słonych, jednak takich, których zasolenie nie jest zbyt wysokie. Przybrzeżne wody Bałtyku również należą do terenów zamieszkałych przez ten gatunek ryby. Dorosłe płocie osiągają długość od około 30 do około 40 centymetrów. Rekordowa płoć cechowała się co prawda długością około 50 centymetrów, jednak taka wielkość zdarza się stosunkowo rzadko. Małe płocie ważą około pół kilograma, a większe osobniki nawet 2 kilogramy. Płoć lubi żywić się pokarmem zarówno zwierzęcym jak i roślinnym. W zależności od wieku ryby, do jej menu wchodzą: plankton, skorupiaki, larwy owadów, mięczaki i różnego rodzaju glony.