Co to jest próg mleczanowy?
Próg mleczanowy (tlenowy) to nagły wzrost stężenia mleczanu w organizmie. Dochodzi do niego podczas wysiłku fizycznego, np. podczas treningu biegowego. Im większa intensywność treningu, tym więcej mleczanu w organizmie. Do pewnego momentu organizm na bieżąco przekształca go na dwutlenek węgla i usuwa z organizmu. Jednak w pewnym momencie, kiedy mleczanu powstaje za dużo, organizm po prostu “nie nadąża” z jego usuwaniem. Co się wtedy dzieje?
Dochodzi do przekroczenia progu mleczanowego. Organizm zostaje zakwaszony, bolą nas mięśnie, nogi stają się ciężkie, a trening staje się prawdziwą walką o każdy kolejny krok. Ból w mięśniach obecny jest także kolejnego dnia po treningu, a znamy go pod nazwą “zakwasy”. Po przekroczeniu progu mleczanowego jesteśmy w stanie kontynuować trening tylko przez ok. 6 minut. Dlatego tak ważne jest bieganie na poziomie progu mleczanowego lub poniżej niego. Wyjątkiem są intensywne treningi biegaczy przygotowujących się do maratonu i półmaratonu.