Stalowa, ceramiczna, prętowa czy diamentowa? Jak naostrzyć scyzoryk – wybór odpowiedniej ostrzałki
Jedną z powszechnie stosowanych metod na ostrzenie scyzoryka, a także noży kuchennych, jest użycie ostrzałki. Obecnie na rynku można znaleźć kilka rodzajów osełek tego typu. Należą do nich m.in.:
Ostrzałka stalowa – najpopularniejszy rodzaj ostrzałki wśród wszystkich dostępnych modeli. Narzędzie nie posiada właściwości ciernych, co oznacza, że nie ściera metalu z ostrza. Najczęściej stosowana jest do prostowania krawędzi przy ostrzeniu noży z miękkich materiałów, np. ze stali walcowanej. Chcąc szybko i sprawnie naostrzyć nóż, świetną propozycją w tej kategorii jest ostrzałka THE EDGE campSHARP, dostępna w sieci sklepów Decathlon. Jest to wszechstronna ostrzałka turystyczna z polimerową konstrukcją, która została wyposażona w wiele użytecznych funkcji. Należy do nich m.in. gwizdek alarmowy, kompas oraz stalowy zaczep, który pozwala na łatwe przypięcie do plecaka turystycznego.
Ostrzałka prętowa owalna – wysokiej jakości narzędzie składające się z metalowej rury pokrytej ścierniwem o twardości 9 stopni w skali Mohsa. Wykorzystanie do produkcji najlepszej jakości materiałów sprawia, że proces szlifowania noża jest szybki i łatwy. Ponadto ostrze scyzoryka w kontakcie z ostrzałką prętową jest ponownie wyrównywane i polerowane. Metalowa rura z rękojeścią zapewnia wytrzymałość i odporność na uszkodzenia w razie upadku. Warto dodać, że produkt jest odpowiedni zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Szczególnie polecanym narzędziem w tej kategorii jest ostrzałka prętowa owalna firmy Pradel.
Ostrzałka ceramiczna – cechuje się właściwościami ściernymi na wysokim poziomie. Poleca się stosowanie tego narzędzia zwłaszcza do szlifowania noży wykonanych z miękkich materiałów. Wersja ceramiczna doskonale sprawdzi się dla osób początkujących, ponieważ istnieje małe ryzyko uszkodzenia ostrza noża. Szukając najlepszej klasy stalki ceramicznej do scyzoryka, warto zwrócić uwagę na model puck SHARP od firmy THE EDGE, dostępny w sklepach sieci Decathlon. Jest to dwustronny kamień ceramiczny, przeznaczony do zaostrzania noży oraz narzędzi pokrewnych używanych na zewnątrz. Kamień posiada dwie gradacje: 180 i 400, co pozwala na przywrócenie dawnej sprawności ostrza oraz jego precyzyjne wygładzenie.
Ostrzałka diamentowa – agresywne narzędzie do ostrzenia noży, dostępne w różnych gradacjach. Ostrzałka diamentowa pozwala na ostrzenie wszystkich rodzajów noży, nawet tych wykonanych z kutej stali. W sklepach Decathlon znaleźć można wiele produktów z tej kategorii. Jednak na szczególną uwagę zasługuje zestaw THE EDGE proSHARP 10-30°, który jest wyposażony w trzy płytki diamentowe, regulowane prowadnice z możliwością ustawienia kąta w zakresie od 10 do 30 stopni, a także stabilną podstawę z przyssawką. Pozwala on na ostrzenie scyzoryków survivalowych, noży EDC, noży kuchennych, a nawet myśliwskich, niezależnie od stopnia ich twardości.