Czym rozpalić grilla? Rodzaje podpałek
Zanim przejdziemy do konkretnych sposobów rozpalania grilla, warto poświęcić kilka słów wyborowi odpowiedniej podpałki. Grillowanie nie będzie możliwe bez paliwa, które będzie podtrzymywało ogień. Można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje podpałki, których można użyć. Są to: węgiel drzewny, brykiet oraz drewno. Co warto wiedzieć o każdej z nich?
1. Węgiel drzewny. Nazwa tej rozpałki może być nieco myląca. Są to po prostu czyste kawałki drewna, bez dodatku żadnych innych substancji. Charakteryzują się one osiąganiem wyższej temperatury niż brykiet w procesie spalania. W trakcie ulegają one także całkowitemu zwęgleniu. Korzystając z tego rodzaju rozpałki, pierwsze produkty na grilla można wrzucać już po upływie około 15 minut.
2. Brykiet. Ta rozpałka stanowi mieszankę węgla, piasku, trocin i substancji na bazie nafty. Przed zdecydowaniem się na niego trzeba wiedzieć, że spala się on wolniej niż węgiel drzewny, dlatego też doprowadzenie go do odpowiedniej temperatury będzie trwało dłużej. Zanim osiągnie odpowiednią temperaturę żaru, minie 45 minutach.
3. Drewno. Do rozpalenia grilla można użyć również zwykłego drewna. Nie może być to jednak pierwszy lepszy znaleziony kawałek. Do grillowania pożywienia nadają się jedynie kawałki drewna pochodzące z drzew owocowych. Szczególnie należy unikać drewna z drzew iglastych, ponieważ niektóre żywice pod wpływem ciepła mogą ujawnić toksyczne właściwości.