Jakie naczynia turystyczne – zalety i wady poszczególnych tworzyw
Niektóre materiały, z których tworzone są naczynia turystyczne, charakteryzują się uniwersalnością. Przykładem może być stal nierdzewna. Inne natomiast sprawdzą się jedynie w określonych sytuacjach. Przed dokonaniem zakupu zestawu naczyń, warto wiedzieć, które z nich warto wykorzystać w danej sytuacji, aby uniknąć wpadki zakupowej lub szybkiego zniszczenia danego naczynia.
Zalety i wady poszczególnych materiałów:
1. Stal nierdzewna. To jeden z najczęściej spotykanych materiałów w przypadku akcesoriów biwakowych. Tego typu naczynia są ogólnodostępne i można je nabyć w atrakcyjnych cenach. Do ich zalet można zaliczyć również trwałość, odporność na uszkodzenia i brak psucia smaku potraw. Wadami mogą być jednak dosyć duża waga i powolne nagrzewanie się.
2. Tytan. Ten materiał cieszy się bardzo dużym uznaniem wśród użytkowników. Jest on lekki, szybko się nagrzewa, nie pozostawia metalicznego posmaku, a oprócz tego jest odporny na zużycie i korozję. Trzeba jednak wiedzieć, że za naczynia wykonane z tytanu trzeba będzie trochę zapłacić. Oprócz tego stosunkowo szybko wytraca on ciepło.
3. Aluminium anodowane. To kolejne dosyć powszechnie używane tworzywo. Cieszy się ono dużą popularnością ze względu na przystępną cenę, ale także niską wagę i szybkie nagrzewanie się. Niestety, naczynia aluminiowe mogą pozostawiać w potrawach metaliczny posmak oraz wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Nie cechuje się ono również dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i dosyć szybko się zużywa.
4. Tworzywa sztuczne. Zaliczamy do nich między innymi silikony, melaminę oraz plastiki. Ich niewątpliwymi zaletami jest niska cena, lekkość oraz elastyczność. Są one odporne na wysokie temperatury, ale nie na tyle, aby wykorzystywać je do gotowania na wolnym ogniu. Ich wadą jest jednak dosyć szybkie zużywanie się, nieporównywalnie większe do swoich metalowych odpowiedników.