JAK ROZPALIĆ OGNISKO?
Przygotowując ognisko, trzeba najpierw znaleźć odpowiednią rozpałkę, która zapali się od iskier krzesiwa: mogą to być wióry drzewne nasiąknięte żywicą, drobne, suche gałązki, kawałeczki drewna, ewentualnie gazeta lub gotowa podpałka, ale to mniej ekologiczne rozwiązanie… Specjaliści w dziedzinie bushcraftu (przeżywającej prawdziwy rozkwit formy survivalu) do rozpalenia ognia używają często hubiaka pospolitego. To grzyb, który można znaleźć na korze drzew i którego miąższ pozwoli dłużej podtrzymać żar.
Miej pod ręką pozostałą część rozpałki, która posłuży Ci do rozprowadzania płomieni. Przy pomocy gałązek zbuduj „tipi” lub stożek, zaczynając od najmniejszych kawałków drewna. Pod tą konstrukcją umieścisz rozpałkę, gdy zajmie się ona ogniem (możesz rownież podpalić ją, gdy już leży pośrodku stosu gałązek).
Aby rozpalić ogień, trzymaj krzesiwo nad rozpałką pod kątem 30 – 45°. Spadające iskry zapalą ją. Aby płomienie nabrały większej mocy, podmuchaj delikatnie w zarzewie ogniska.
Drobna rada: zamiast pocierać ostrzem o kamień, możesz również przeciągać kamieniem po ostrzu od dołu (w tym drugim przypadku wykonujesz ruch do siebie, a nie od siebie, nie ma więc ryzyka, że zburzysz uformowaną wcześniej konstrukcję z rozpałką).
Pamiętaj, że zapalenie kuchenki turystycznej jest bardzo proste, ale rozpalenie ognia krzesiwem wymaga większego doświadczenia. Poćwicz w domu, zanim udasz się na biwak (często za pierwszym razem trzeba na to poświęcić około 20 minut).
UWAGA!
Aby ognisko pozostało przyjemnością, przeczytaj i stosuj się ściśle do poniższych zasad bezpieczeństwa.