Jajecznica z pomidorami
Jajka można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszym pierwszym przepisie.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 pomidor,
- 2 łyżeczki masła lub oleju,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Obierz ze skórki pomidora i pokrój go w kostkę. Roztrzep jajka na gładki kogel-mogel. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Dodaj pomidora, a po krótkim przesmażeniu wlej masę jajeczną. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż do uzyskania konsystencji, jaką lubisz. Jajka powinny być ścięte, ale jajecznica nie może być za sucha.
Pamiętaj! Trzepaczka, której użyjesz w tym przepisie, jest jedną z rzeczy, jakie warto zabrać ze sobą, jadąc pod namiot z dzieckiem. Trzepaczka pomoże w przygotowaniu wielu dań, w tym uwielbianych przez maluchy naleśników!