kobieta i mężczyzna siedzący przy stoliku turystycznym w namiocie z  jedzeniem

10 prostych i szybkich dań pod namiot

Jakie dania przygotować, spędzając urlop pod gołym niebem? Prezentujemy 10 przepisów na proste i szybkie dania pod namiot.

Wakacje pod namiotem mają wielu zwolenników. Bliskość natury, oszczędność pieniędzy czy możliwość zabrania czworonoga to tylko niektóre zalety urlopu pod gołym niebem. Minusem jest konieczność gotowania w trudniejszych warunkach. Przygotowaliśmy 10 przepisów na proste, szybkie i bardzo smaczne dania pod namiot.
Dobrym rozwiązaniem (szybkim i skutecznym) jest zabranie również ze sobą żywności liofilizowanej. Jeśli natomiast mamy ochotę przygotować pożywienie we własnym zakresie, zachęcamy do lektury!

kobieta i mężczyzna jedzący posiłek w plenerze przy stoliku turystycznym

Jajecznica z pomidorami

Jajka można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszym pierwszym przepisie.

Składniki:
- 4 jajka,
- 1 pomidor,
- 2 łyżeczki masła lub oleju,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

Obierz ze skórki pomidora i pokrój go w kostkę. Roztrzep jajka na gładki kogel-mogel. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Dodaj pomidora, a po krótkim przesmażeniu wlej masę jajeczną. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż do uzyskania konsystencji, jaką lubisz. Jajka powinny być ścięte, ale jajecznica nie może być za sucha.

Pamiętaj! Trzepaczka, której użyjesz w tym przepisie, jest jedną z rzeczy, jakie warto zabrać ze sobą, jadąc pod namiot z dzieckiem. Trzepaczka pomoże w przygotowaniu wielu dań, w tym uwielbianych przez maluchy naleśników!

Jajecznica z kurkami

Jeśli będziesz mieć szczęście i znajdziesz w lesie grzyby, możesz przyrządzić jajecznicę z kurkami!

Składniki:
- 4 jajka,
- 150 gramów kurek,
- 2 łyżeczki masła lub oleju,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

Oczyść i pokrój kurki w drobną kostkę. Podsmaż je na maśle lub oleju, a następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dopraw solą i pieprzem, i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.

kobiety i mężczyźni spędzający czas przed namiotem jedząc wspólny posiłek

Jajka sadzone z koperkiem

Inną propozycją na jajka jest jajko sadzone z koperkiem. Możesz zjeść je samodzielnie lub jako dodatek do ziemniaków czy kaszy.

Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki masła lub oleju,
- koperek,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

Wbij jajka do miseczki. Rozgrzej masło lub olej na patelni, ustaw średnią moc palnika, a następnie wylej jajka na patelnię. Smaż jajka około 4 minut. Jeśli chcesz, aby białko przy żółtku było ścięte, na koniec nakryj patelnię pokrywką. Gotowe jajka zsuń na talerz i posyp je koperkiem.

Najlepsze pola namiotowe zapewniają możliwość korzystania z prądu. Jeśli musisz poradzić sobie bez elektryczności i specjalnie wyznaczonego miejsca do gotowania, nic straconego. Jajka (i nie tylko) przygotujesz na gazowej kuchence turystycznej.

Jaja w pomidorach, czyli szakszuka

Pozostając w temacie jajek, nie można zapomnieć o tak popularnej ostatnio szakszuce!

Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory,
- sól i pieprz, kumin, słodka i ostra papryka w proszku.

Przygotowanie:

Obierz czosnek i cebulę oraz pomidory, jeżeli używasz świeżych. Pokrój wszystko w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj pomidory i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Gdy sos będzie gotowy, wbij jajka. Danie będzie gotowe, kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

kobiety przyrządzające posiłek na kuchence turystycznej

Naleśniki z owocami

W naszych prostych i szybkich daniach pod namiot nie mogło zabraknąć naleśników.

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki wody,
- 3 łyżki oleju lub masła,
- sól.

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, wodę i 3 łyżki oleju lub masła oraz szczyptę soli. Rozmieszaj składniki trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki. Podawaj je z owocami.

Leczo z cukinią

Jedną z rzeczy, które przydają się na biwaku, jest garnek. Jeśli o nim nie zapomniałeś, bez problemu przygotujesz leczo z cukinią.

Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory,
- 1 laska kiełbasy,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku.

Przygotowanie:

Obierz cukinię i pokrój ją w kostkę. Paprykę i cebulę również pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju w garnku i podsmaż cebulę. Następnie dodaj kiełbasę i paprykę, i podsmaż je na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i cukinię. Całość dopraw do smaku i gotuj około 25-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Spaghetti ze świeżymi pomidorami

Gdzie warto pojechać pod namiot? Z pewnością do Włoch, gdzie kupisz najlepsze makarony do przyrządzenia spaghetti! Oczywiście w Polsce przyrządzisz równie pyszne danie, zwłaszcza ze świeżych, letnich pomidorów.

Składniki:

- 300 gramów makaronu,
- 8 świeżych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, suszone oregano.

Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ugotuj makaron z odrobiną soli. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory, oregano, sól i pieprz do smaku, i gotuj kilka minut, aż sos zrobi się gęsty. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj go z sosem.

Makaron z serem

Ulubioną potrawą dzieci (i nie tylko!) jest makaron z serem. Bez trudu przygotujesz go pod namiotem.

Składniki:

- 300 gramów makaronu,
- 50 gramów żółtego sera,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- świeże zioła, np. oregano, bazylia.

Przygotowanie:

Ugotuj makaron z odrobiną soli. Do odcedzonego makaronu dodaj 4 łyżki oleju lub oliwy, 4 łyżki soku z cytryny i zamieszaj całość. Następnie wymieszaj makaron ze startym żółtym serem. Jeżeli masz świeże zioła, możesz posiekać je drobno i również posypać nimi makaron.

garnki turystyczne stojące na kuchence turystycznej

Ryż z warzywami

Kolejny pomysł na szybki i tani obiad to ryż z warzywami.

Składniki:

- szklanka ryżu,
- 1 cukinia,
- 2 papryki,
- 2 pomidory,
- 2 marchewki,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- 6 łyżek oleju,
- sól, pieprz, suszone oregano.

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. Przygotuj paprykę, cukinię i pomidory, i pokrój je w kostkę. Marchewkę i ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż cebulę i marchew. Następnie dodaj paprykę, cukinię, pomidory i czosnek. Całość dopraw do smaku i smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Wyłóż ryż i warzywa na talerze.

osoba mieszająca potrawę w garnku turystycznym

Ryż z kurczakiem i warzywami

Na bazie poprzedniego dania możesz też przyrządzić ryż z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- szklanka ryżu,
- 1 cukinia,
- 2 papryki,
- 2 marchewki,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- 6 łyżek oleju,
- sól, pieprz, suszone oregano, przyprawa do kurczaka.

Przygotowanie:

Postępuj tak samo, jak we wcześniejszym przepisie, dodatkowo przesmażając na patelni pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Po usmażeniu piersi dodaj ją  do gotowych warzyw. Kurczaka możesz zastąpić innym dowolnym mięsem.

W sklepach Decathlon znajdziesz niezbędne akcesoria kempingowe takie jak: naczynia turystyczne, kuchenki turystyczne, termosy turystyczne.

Przeczytaj także:

ludzie siedzący na ziemi z latarkami czołowymi i torebkami z prowiantem

Jedzenie w góry – jaki zabrać prowiant na wycieczkę?

Wybierasz się na wędrówkę na szlak? Nie wiesz, co zabrać do jedzenia w góry? Jakie przekąski i posiłki wziąć? Co z suchym prowiantem? Sprawdź!

kobieta i mężczyźni spędzający czas na kempingu przy stoliku turystycznym

Co jeść na kempingu? Smaczne potrawy, które można zabrać pod namiot

Nawet podczas przebywania na biwaku warto zadbać o to, co jemy, by było smacznie, świeżo i zdrowo. Co jeść na kempingu?

mężczyzna trzymający pokrywkę naczynia stojącego na palniku turystycznym

Jaki palnik turystyczny wybrać pod namiot? 

Palnik turystyczny lub kuchenka to bardzo przydatny sprzęt kempingowy, który umożliwia przygotowanie ciepłego posiłku. Jaki palnik turystyczny wybrać?

chłopiec i dziewczynka bawiący się w namiocie turystycznym

Co zabrać pod namiot? Jaki ekwipunek dla dzieci?

Planujesz wyprawę pod namiot i zastanawiasz się, co warto mieć na biwaku? Sprawdź, co zabrać pod namiot na biwak z dziećmi i nie tylko.