Czym jest ashwagandha?
Ashwagandha to roślina od dawna stosowana w medycynie ajurwedyjskiej. Można znaleźć ją także pod innymi nazwami: witania ospała, żeń-szeń indyjski, trujący agrest, śpioszyn lekarski, zimowa wiśnia. Najpopularniejsze określenie pochodzi z sanskrytu (języka starożytnych Indii) od połączenia słów „ashva” (koń) i „gandha” (zapach), co nawiązuje do charakterystycznego końskiego zapachu, który wydziela korzeń tej rośliny. Co ciekawe, ashwagandha należy do rodziny psiankowatych, jest więc spokrewniona z pomidorami czy ziemniakami.
Popularność rośliny wynika między innymi ze wzrostu zainteresowania medycyną holistyczną, chociaż samo rozpoczęcie jej stosowania datuje się na około 3000 lat temu! Mimo wielu wątpliwości i braku dostatecznych badań, potwierdzających jej skuteczność, znalazła ona również szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej. Najczęściej wykorzystywany jest korzeń ashwagandhy w postaci proszku. Przyjmowana jest także w innych formach, jak na przykład kapsułki z ekstraktem czy krople. Zaleca się stosowanie około 300-500 mg na dzień. Zastosowanie znajdują także liście i owoce tej rośliny.