Jak BCAA działa na redukcji?
BCAA (aminokwasy rozgałęzione), czyli leucyna, izoleucyna oraz walina to egzogenne związki, które wykazują pomocne działanie w trakcie redukcji masy. Podczas redukcji kalorii, organizm może wykorzystywać zarówno tłuszcz, jak i mięśnie jako źródło energii. Leucyna aktywuje szlak mTOR, który stymuluje syntezę białek mięśniowych. Ze względu na swój antykataboliczny potencjał BCAA jest świetnym suplementem na zachowanie beztłuszczowej masy ciała przy spalaniu tkanki tłuszczowej.
Izoleucyna i walina mogą wpływać na zmniejszenie odczuwania zmęczenia podczas intensywnych treningów, co jest istotne w trakcie redukcji, gdy organizm może być bardziej podatny na zmęczenie z powodu mniejszej ilości dostępnej energii. Pomaga to nie tylko w trakcie intensywnej aktywności fizycznej, ale również po niej. Spontaniczny ruch to często niedoceniany sprzymierzeniec, który pozwala spalić dodatkową pokaźną ilość energii. Lepsza regeneracja mięśni to więcej chęci do aktywności, która pozwala na spalenie dodatkowych kilogramów.
Izoleucyna wykazuje również zdolności mogące wspierać metabolizm tłuszczów. Dzieje się tak za sprawą utleniania kwasów tłuszczowych. Poprawia również wrażliwość na insulinę dzięki czemu spalanie tkanki tłuszczowej na treningu jest efektywniejsze. Warto podkreślić, że poprzez pozytywny wpływ na zachowanie tkanki mięśniowej pomiar wagowy może wykazywać mniejszy spadek niż w przypadku niestosowania tego suplementu.