Jakie białko wybrać, jeśli regularnie biegam?
Skoro znasz już korzyści płynące z dbania o odpowiednią podaż tego makroskładnika, teraz pewnie zastanawiasz się, jakie białko dla biegaczy wybrać. Najlepiej bazować na tym z naturalnych źródeł. Nie ma to większego znaczenia czy jest ono pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego. Ograniczając się jedynie do tego, co oferują rośliny trzeba jednak zastosować odpowiednią suplementację, by uniknąć niedoborów w diecie, ale o tym w innym artykule. Potencjalnych źródeł białka jest bardzo wiele i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Wysoką zawartość białka znajdziesz między innymi w: mięsach, nabiale, rybach, soi, roślin strączkowych, ciecierzycy, orzechach lub pestkach i nasionach.
Dla biegaczy jednak zalecałbym wybór mniej tłustych źródeł białka. Warto ograniczyć spożywane kalorie poprzez uniknięcie nadmiaru tłuszczu w diecie, którego większość biegaczy spożywa i tak za dużo. Lepiej te kalorie przeznaczyć na węglowodany czy właśnie samo białko, które przyniesie więcej korzyści na treningu.
Dlatego polecam korzystać z tych produktów: chude mięsa (pierś z kurczaka/ indyka), odtłuszczony nabiał (twaróg chudy, mozzarella light, same białka jaj), mniej kaloryczne ryby (tuńczyk). Białko znajdziesz także w zbożach, co prawda w nie za dużych ilościach, ale taka większa porcja płatków owsianych też zapewni Ci solidną porcję protein.