Jak prawidłowo skomponować obiad wegański?
Aby roślinny (wegański lub wegetariański) posiłek był dobrze zbilansowany (dotyczy to również śniadania i kolacji), nie może zabraknąć w nim źródła białka.
Jako zamiennik mięsa świetnie sprawdzą się:
– ugotowane nasiona roślin strączkowych – soczewica, fasola, ciecierzyca z dodatkiem kaszy jaglanej lub płatków owsianych i przypraw,
– grzyby – pieczarki lub boczniaki,
– tofu lub tempeh,
– nasiona i orzechy.
Możesz z nich zrobić burgery (podobnie jak w przypadku indyjskiego falafela), dodać do zupy, kaszotto, gulaszu warzywnego czy dań z makaronem. Wegańskie burgery możesz zrobić również z warzyw i kasz, ale wtedy nie będą tak bogate w białko i żelazo jak te, w których głównym składnikiem są rośliny strączkowe lub grzyby.
W wege obiedzie powinno znaleźć się dużo warzyw w formie surówek, warzyw gotowanych lub kiszonych. Warzywa do obiadu powinny zajmować co najmniej połowę talerza.
Ostatnia składowa obiadu to produkty zbożowe. Stawiaj na różnorodność, wypróbuj mniej znany amarantus i komosę ryżową (prawdziwy hit odżywczy) oraz kaszę gryczaną, jaglaną, brązowy i dziki ryż.