Placki wegańskie na talerzu przygotowane na obiad przyozdobione kwiatem cukrem pudrem i brzoskwinią

Co jedzą weganie na obiad? 5 przepisów na obiad wegański

Sprawdź nasze pomysły na wegańskie obiady. Proste, pyszne i sprawdzone przepisy na dania dla całej rodziny. Co jedzą weganie na szybki obiad.

Jesteś na diecie wegańskiej i brakuje Ci pomysłów na obiad? A może spodziewasz się gości, którzy nie jedzą mięsa i szukasz inspiracji na wspólny roślinny posiłek? Sprawdź, co weganie jedzą na obiady i wypróbuj nasze przepyszne dania bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jak prawidłowo skomponować obiad wegański?

Aby roślinny (wegański lub wegetariański) posiłek był dobrze zbilansowany (dotyczy to również śniadania i kolacji), nie może zabraknąć w nim źródła białka.

Jako zamiennik mięsa świetnie sprawdzą się:

– ugotowane nasiona roślin strączkowych – soczewica, fasola, ciecierzyca z dodatkiem kaszy jaglanej lub płatków owsianych i przypraw,
– grzyby – pieczarki lub boczniaki,
– tofu lub tempeh,
nasiona i orzechy.

Możesz z nich zrobić burgery (podobnie jak w przypadku indyjskiego falafela), dodać do zupy, kaszotto, gulaszu warzywnego czy dań z makaronem. Wegańskie burgery możesz zrobić również z warzyw i kasz, ale wtedy nie będą tak bogate w białko i żelazo jak te, w których głównym składnikiem są rośliny strączkowe lub grzyby.

W wege obiedzie powinno znaleźć się dużo warzyw w formie surówek, warzyw gotowanych lub kiszonych. Warzywa do obiadu powinny zajmować co najmniej połowę talerza.

Ostatnia składowa obiadu to produkty zbożowe. Stawiaj na różnorodność, wypróbuj mniej znany amarantus i komosę ryżową (prawdziwy hit odżywczy) oraz kaszę gryczaną, jaglaną, brązowy i dziki ryż.

Wegańskie przepisy na obiady

Poniżej znajdziesz pyszne i proste w przygotowaniu pomysły na wegańskie dania. Aby przyspieszyć proces szykowanie posiłków i nie spędzać długich godzin w kuchni, staraj się planować obiady z wyprzedzeniem oraz zgromadzić w domu niezbędne produkty roślinne.

Kobieta z mężczyzną przygotowujący obiad wegański na campingu

Kotlety z zielonej soczewicy

Kotlety z zielonej soczewicy możesz podać z ziemniakami lub kaszą i surówkami (na przykład surówką z pora) lub jako domowe burgery w bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, cebuli i ulubionego dresingu.

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
– cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– około 1/2 szklanki płatków owsianych
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól, pieprz
– cząber 1/2 łyżeczki
– majeranek 1 łyżeczka

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem na gęstą masę. Z masy formuj kotlety, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.

Curry z dyni z tofu

Curry to danie pochodzące z krajów azjatyckich. W sklepach znajdziesz mieszankę przypraw pod nazwą pasta curry, które ułatwiają wykonanie tej potrawy. Naturalne tofu ma neutralny smak, dzięki możesz z niego przygotowywać najróżniejsze dania.

Składniki:

– kostka tofu (180 g)
– dynia piżmowa
– cukinia lub bakłażan
– czerwona papryka
– cebula
– puszka mleka kokosowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 50g orzechów nerkowca
– łyżeczka kurkumy
– pasta curry (z chili, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy)

W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżeczki pasty curry, wymieszaj. Po chwili dodaj 1/3 puszki mleka kokosowego. Dynię obierz i razem z pozostałymi warzywami pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj resztę mleka kokosowego. Gotuj pod przykryciem. Gdy dynia zacznie mięknąć dodaj pokrojone w kostkę tofu i orzechy nerkowca. Duś kolejne 5 minut. Gotową potrawę podaj z ryżem.

Makaron z sosem pomidorowym i czerwoną soczewicą

Dodatek strączków sprawi, że posiłek będzie miał więcej białka i będzie lepiej zbilansowany. Ten makaron sprawdzi się dla całej rodziny, to ulubiony posiłek wielu dzieci. Dodaj do niego sporą porcję gotowanych warzyw lub surówkę z marchewki.

Składniki:

– 250 g makaronu pełnoziarnistego
– szklanka czerwonej soczewicy
– cebula
– marchewka
– karton przecieru pomidorowego (500 ml)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– ząbek czosnku

Soczewicę przepłucz na sitku. Zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę. Dodaj odcedzoną soczewicę, przecier pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Gotuj przez 15-20 minut, aż soczewica i marchewka będą miękkie. Dodaj płatki drożdżowe i zmiksuj blenderem na gęsty sos.

Mężczyzna jedzący obiad wegańskie makaron z sosem pomidorowym na biwaku

Makaron z zielonym pesto

Najprostszy wegański obiad to makaron z zielonym pesto. Nie jest to jednak posiłek dobrze zbilansowany. Aby taki się stał dodaj do niego czerwoną fasolę (jak źródło białka), orzechy włoskie, pomidorki koktajlowe i dużą garść liści rukoli. Kiedy masz tylko kilka minut, aby przygotować posiłek, sięgnij po ten przepis.

Składniki:

– 250 g makaronu
– 2-3 łyżki zielonego pesto
– 100 g pomidorków koktajlowych
– 25 g rukoli
– 12 orzechów włoskich
– szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub fasoli z puszki

Makron ugotuj, wymieszaj z pesto, przełóż na talerze. Dodaj warzywa i fasolę (fasolę z puszki należy przepłukać na sitku zimną wodą). Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić domowe pesto z bazylii, natki pietruszki lub jarmużu. 

Ryż z zieloną soczewicą

Pyszny obiad, który polubi każdy wegetarianin i weganin. Świetnie smakuje z kiszoną kapustą.

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
– 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
– czerwona cebula
– 1/2 słoika suszonych pomidorów
– 2 łyżki ziół prowansalskich
– łyżka sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki płatków drożdżowych

W garnku rozgrzej olej z pomidorów lub oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, zioła prowansalskie oraz pomidory pokrojone w paski. Podsmażaj, aż cebula zmięknie. Dodaj soczewicę, ryż, płatki drożdżowe i sos sojowy. Wymieszaj i gotowe.

Tata z dziećmi na pikniku w parku trzymający obiad wegański do spożycia

Wegańskie obiady do pracy

To, co zabierz na lunch do pracy, zależy w dużym stopniu od możliwości podgrzania jedzenia. Jeśli w pracy masz możliwość skorzystania z kuchenki mikrofalowej, to możesz naszykować wcześniej, spakować w naczynia turystyczne i zabrać ze sobą prawie każdą potrawę.

Jeśli jednak nie masz możliwości podgrzania posiłku, to zostają dania na zimno. Najczęściej są to kanapki, ale ja zachęcam Cię do przygotowania dobrze zbilansowanej sałatki, która zapewni sytość na długo i dostarczy wielu substancji mineralnych.

Obiadowa sałatka powinna składać się z:

1. dużej ilości zielonych liści – sałata, rukola, roszponka, jarmuż,
2. innych warzyw – pomidor, kiszony ogórek, kiełki,
3. źródła białka – pokrojone w kostkę tofu lub tempeh, ugotowana fasola lub ciecierzyca,
4. źródła zdrowych tłuszczów – orzechy, pestki, awokado, oliwa z oliwek,
5. pełnoziarnistych zbóż – ugotowany wcześniej makaron, ryż, quinoa lub ewentualnie pieczywo.

Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą w lunch-boxie na dłuższą podróż lub zjeść na kolację.

Podsumowanie

Dieta wegańska może być różnorodna i pełna smaku, a przygotowanie zdrowych, sycących posiłków bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie musi być trudne. Eksperymentowanie z różnorodnymi produktami i przyprawami otwiera przed nami nieograniczone możliwości kulinarne, a wegańska kuchnia może stać się fascynującą podróżą smaków. Smacznego!

Dietetyk Maria Pabich

Autor Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Mężczyzna jedzący posiłek z termosu obiadowego używając widelca turystycznego

Jaki termos obiadowy wybrać? Ranking termosów na obiad

Najlepszy termos obiadowy – czyli jaki? Zajrzyj do rankingu i sprawdź, jaki termos wybrać na zupę i drugie danie

Osoba wyciągająca z wody rybę ręką

Czy wegetarianie jedzą ryby i owoce morza?

Czy wegetarianizm dopuszcza jedzenie ryb i owoców morza? Czy wegetarianin odrzuca wszystkie produkty odzwierzęce? Sprawdź

Mężczyzna będący na diecie wegetariańskiej spożywający baton proteinowy

Wegetarianizm a weganizm - jakie są różnice oraz podobieństwa?

Czym różni się wegetarianizm i weganizm? Jakie są korzyści z diety roślinnej? Który sposób odżywiania wybrać?

Kobieta w odzieży sportowej stojąca przy oknie zastanawiając się co jeść na diecie wegańskiej

Co jeść na diecie wegańskiej? Wegański jadłospis

Zastanawiasz się, co jeść na diecie wegańskiej? Sprawdź nasz przewodnik, który pomoże przejść na weganizm i ułożyć roślinny jadłospis

Jak uzupełnić białko w diecie wegetariańskiej? Wskazówki

Jak uzupełnić białko w diecie wegetariańskiej? Wskazówki

Dieta wegetariańska pomija mięso, dlatego weganin czy wegetarianin musi poszukać innych źródeł białka w diecie. Jakie produkty wybierać? Oto porady.