Z czym weganie jedzą kanapki?
Kanapki to proste roślinne śniadanie do przygotowania w kilka minut. Jeśli po wykluczeniu szynki i sera nie masz pomysłów, co położyć na chleb, to skorzystaj z poniższej listy. Obiecuję, że codziennie nie będziesz jadać tego samego.
Szykując kanapki mamy do wyboru:
1. hummus – miks ciecierzycy i tahini,
2. smarowidła ze strączków – przykładowo zielona soczewica z suszonymi pomidorami lub pasta bezjajeczna z białej fasoli,
3. guacamole – salsa z awokado z dodatkiem limonki,
4. roślinny twarożek z orzechów nerkowca lub nasion słonecznika,
5. wędzony tempeh lub tofu – serek wykonany z ziaren soi.
6. masło orzechowe – z dodatkiem świeżych owoców.
W sklepach znajdziesz już również wegański odpowiednik żółtego sera lub wędlin i parówek. Jako dietetyczka nie polecam tych produktów, ze względu na wysoki stopień przetworzenia i dużą zawartość soli. Można po nie sięgnąć od czasu do czasu, dla urozmaicenia, ale nie powinny regularnie pojawiać się w naszych posiłkach.
Wegańskim kanapkom warto, aby towarzyszyła duża ilość surowych warzyw. Szczególnie polecam sięgać po zielone liście (sałata, kapusta pekińska, rukola), kiełki brokułu, kiszonego ogórka, rzodkiewki. W świeżym pieczywie z guacamole zakocha się nawet mięsożerca.
Kanapki nadadzą się również jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Możesz dodać im smaku, dodając musztardę lub wegański majonez.