Jajecznica — królowa śniadań
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i każdy, kto jechał na kemping pod namiot może się z tym zgodzić. Jedną z najlepszych potraw o poranku jest oczywiście jajecznica. Można podawać ją na całą masę sposobów i na różnych poziomach ścięcia. Bardzo popularne dodatki to warzywa, takie jak pomidory, cebula, czy też papryka, a do tego często jajecznicę podaje się z boczkiem lub szynką. Nie można zapomnieć o kromce chleba z masłem obok tego jajecznego dania. Zarówno mięso, jak i warzywa najlepiej dodawać pokrojone w kostkę. Oczywiście dla najlepszych efektów jajka warto też doprawić solą i pieprzem.
Leczo — jeden garnek z ogromem możliwości
Jednym z najlepszych rodzajów prowiantu podczas wypadu pod namiot są dania jednogarnkowe. Przygotowanie ich jest niesamowicie proste, a potrafią być bardzo sycące i co najważniejsze smaczne. Przykładem jest leczo. Do niego przydadzą się takie składniki jak cukinia, papryka, cebula, pomidory, kiełbasa, olej oraz przyprawy wedle uznania.
Na samym początku warzywa kroimy w kostkę, by odpowiednio je przygotować. Następnie w garnku rozgrzewa się oliwę lub olej i podsmaża tam cebulę. Kolejno dodaje się kiełbasę pokrojoną w plasterki, paprykę, a na sam koniec cukinię i pomidory. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, danie jest gotowe i można delektować się jego smakiem. Trzeba jednak pamiętać, by regularnie mieszać zawartość garnka.
Dania z ryżem
Naprawdę wiele możliwości zapewnia ryż. Do niego można dodać różne warzywa, które mamy pod ręką, czy też mięso w postaci kurczaka. Oczywiście przy robieniu ryżu z kurczakiem trzeba zadbać o odpowiednie przewiezienie mięsa i zabezpieczenie go na miejscu lub przygotować tę potrawę na samym początku. Podczas tygodniowych wypraw pod namiot na dłuższą metę mięso nie będzie jednak zbyt użyteczne. Bardzo dobry sos do ryżu można przygotować też z pomocą gotowych produktów lub zabrać ze sobą z domu słoik przyrządzonego wcześniej sosu słodko-kwaśnego.
Mówiąc o ryżu nie można zapomnieć również o jego podsmażanej wersji z warzywami doprawionej też sosem sojowym. W takiej konfiguracji świetnie sprawdzają się też jajka.
Dania z makaronem
Kolejna bardzo uniwersalna baza, jeśli chodzi o jedzenie na biwak to oczywiście makaron. Jedną z bardziej popularnych potraw jest makaron z sosem ze świeżych pomidorów. Przygotowanie go jest niezwykle proste, gdyż wymaga jedynie pomidorów, czosnku, oleju oraz przypraw. Z tymi składnikami można dowolnie kombinować. Wiele osób, aby urozmaicić swoje danie, dodaje do niego na przykład cebulę i marchew, dzięki czemu sos będzie nieco bardziej złożony. Oczywiście w połączeniu ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami, z których stworzy się sos, świetnie działa mięso mielone.
Pobyt na kempingu nie oznacza jednak, że trzeba rezygnować z mięsa, jeśli nie ma się dostępu do lodówki. Można na przykład posiłkować się tuńczykiem w puszce. Ten świetnie sprawdzi się w połączeniu z makaronem i sosem przygotowanym na bazie niewielkiej ilości pomidorów oraz oliwy z oliwek. Całość po przesmażeniu i duszeniu z czosnkiem trzeba nałożyć na talerz wraz z makaronem. Danie warto jeszcze posypać startym parmezanem lub z pomocą innego ulubionego sera, dzięki czemu całość będzie naprawdę smaczna.
Inne dania, które można w prosty sposób przyrządzić na kempingu
Różnorodność dań, które świetnie sprawdzają się pod namiotem, jest naprawdę przeogromna i wcale nie trzeba do nich makaronu, ryżu, czy też kaszy. Przykładem są różne potrawy śniadaniowe. Najprostsza owsianka z płatków owsianych z liofilizowanymi owocami, a także bakaliami potrafi być naprawdę pożywna, a przygotowanie jej wymaga dosłownie chwili. Do tego bez problemu można przewozić ze sobą spore ilości potrzebnych do owsianki produktów, gdyż mają długie terminy ważności.
Podobnie sprawa wygląda z musli. Przygotowane z mlekiem lub jogurtem naturalnym bądź smakowym to także świetny sposób na pożywne śniadanie, które zapewni dużo energii na pierwsze godziny dnia.