Dieta narciarza i snowboardzisty – co zjeść na śniadanie?
Przed wyjściem na stok zjedzenie porządnego śniadania to absolutna podstawa. Przede wszystkim powinno być ono bogate w węglowodany złożone. To właśnie one odpowiadają za dostarczenie nam energii bez konieczności faszerowania się cukrem. Najlepszym ich źródłem są produkty zbożowe pełnoziarniste, takie jak np. pieczywo, granola, otręby owsa, mąka kukurydziana czy warzywa strączkowe. To jednak nie wszystkie składniki odżywcze, które warto dostarczyć swojemu organizmowi, aby funkcjonował, jak należy.
Śniadanie warto wzbogacić również o tłuszcze nienasycone, czyli tę odmianę tłuszczy, które jest korzystna dla naszego organizmu. Ich zadaniem jest dodanie nam energii, a także produkcja substancji czynnych. Produktami, z których warto skorzystać, są m.in. ryby, owoce morza, orzechy czy oliwa z oliwek. Posiłek powinien zostać uzupełniony przez porcję białka. Możemy go znaleźć m.in. w nabiale, chudym mięsie, a także produktach mlecznych. Takie śniadanie sprawi, że będziemy mieć siłę na stoku.