Trzy treściwe rozgrzewające zupy w miskach z uszami idealne na obiad zimą

Co jeść zimą? Jak ułożyć zimowy jadłospis?

Jak zimą dostarczyć sobie witamin i minerałów? Jak dbać o odporność? Jak wygląda zdrowa dieta na zimę? Co jeść zimą? Sprawdź nasze wskazówki.

Zastanawiasz się, czy zdrowa dieta zimą jest możliwa? Latem wystarczy pójść na rynek, aby kupić kolorowe, świeże, sezonowe warzywa i owoce. Co warto spożywać zimą, skoro wybór świeżych warzyw jest mocno ograniczony? Jak dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych oraz wzmocnić odporność? Wykorzystaj poniższe wskazówki i ciesz się dobrym samopoczuciem przez cały rok.

Zdrowa dieta na zimę – co warto uwzględnić w zimowym menu?

Założenia zdrowej zimowej diety wcale nie różnią się tak bardzo od reszty roku. Posiłki powinny składać się głównie z niskoprzetworzonych produktów roślinnych, z małym dodatkiem mięsa i nabiału oraz tłustych ryb (jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej). Zadbaj o to, żeby w każdym dniu na Twoim talerzu znalazły się:

1. warzywa strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola, groch to dobre źródło białka, cennego błonnika, żelaza i cynku,

2. kasze – kasza gryczana, jaglana, komosa ryżowa, to kolejne produkty bogate w minerały, błonnik, a także białko i witaminy z grupy B,

3. owoce – są w naszej diecie głównym źródłem witaminy C, ważnej dla układu odpornościowego,

4. warzywa – to źródło wielu niezbędnych składników odżywczych,

5. orzechy i pestki – zawierają zdrowe tłuszcze, zwróć szczególną uwagę na orzechy włoskie i siemię lniane, które zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zimą nadal warto jeść warzywa i owoce, możemy zmienić tylko sposób ich podania. Zamiast sałatek, warto postawić na ciepłe zupy, gulasze, leczo i pieczone warzywa. Posiłki będą dodatkowo rozgrzewać jeśli dodasz do nich rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kurkuma. Zimne napoje zamień na rozgrzewające herbaty owocowe z hibiskusa lub owoców dzikiej róży z dodatkiem imbiru.

Zupa w garnku

Jakie owoce najlepiej jeść zimą?

Wśród owoców najbardziej wartościowe są owoce jagodowe (maliny, borówki, truskawki, jeżyny, jagody). Zimą nie ma możliwości kupić tych owoców świeżych, ale warto sięgnąć po mrożone. Owoce możesz zamrozić samodzielnie latem, lub kupić w większości sklepów. Mrożone owoce są doskonałym dodatkiem do ciepłej, porannej owsianki lub koktajlu.

W okresie zimowym warto również sięgnąć po owoce cytrusowe. Mitem jest, że cytrusy wychładzają organizm, śmiało możesz po nie sięgać również zimą, kiedy są najsmaczniejsze. Poza pomarańczami i mandarynkami, wypróbuj również mniej popularne owoce tropikalne, jak ananas, mango czy kiwi. Niech będą kolorowym urozmaiceniem posiłków.

Jabłka i gruszki, znajdziesz w sklepach przez cały rok. One również są źródłem cennych składników odżywczych i błonnika.

Leczo z kolorowymi warzywami podane w misce

Jakie warzywa warto jeść zimą?

Sezonowe warzywa w tym okresie to głównie warzywa korzeniowe. Warzywa korzeniowe, które dobrze znoszą przechowywanie, są cennym źródłem składników odżywczych w zimowych miesiącach. Znajdziemy wśród nich marchew, buraka, selera, pietruszkę i ziemniaki. Te warzywa możesz ugotować, upiec w piekarniku lub wykorzystać jako podstawę zupy. Najwięcej wartości odżywczych będą miały krótko gotowane warzywa lub warzywa gotowane na parze.

Kolejna grupa to warzywa cebulowe – cebula, por, czosnek. Warto włączyć je do zimowych posiłków ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomogą nam zachować zdrowie w sezonie przeziębień.

Warzywa kapustne również dobrze znoszę przechowywanie i możemy korzystać z nich cały rok. W tej grupie znajdziesz kapustę (warto postawić na czerwoną kapustę, gdyż ma więcej przeciwutleniaczy), jarmuż, brukselkę i kalarepę. Z kapusty i jarmużu przygotujesz pyszną surówkę, a kalarepę możesz schrupać jako dodatek do kanapek lub samodzielną przekąskę.

W diecie zimowej nie może zabraknąć kiszonek (kapusta, ogórki, kimchi lub kiszone buraki). Kiszonki są źródłem witaminy C, oraz cennych bakterii kwasu mlekowego (probiotyków). Możesz kisić je samodzielnie w sezonie lub poszukać dobrego źródła gotowych kiszonek.

Zostają nam jeszcze mrożone warzywa. Ten sposób przechowywania warzyw nie powoduje dużych strat wartości odżywczych, dlatego śmiało możemy sięgać po takie produkty. Dodatkowo są one już obrane, umyte i pokrojone, więc przyspieszają gotowanie. Jako dietetyk polecam i sama często korzystam z mrożonego brokułu, kalafiora, szpinaku oraz gotowych mieszanek na zupę jarzynową.

Niezbędna suplementacja na zimowe miesiące

Chociaż z posiłków możemy dostarczać większość cennych witamin i minerałów, to nie możemy zapomnieć o suplementacji witaminy D. Zimą gdy jest zmniejszona ekspozycja na słońce, produkty spożywcze nie są w stanie całkowicie zaspokoić naszego zapotrzebowania na tę witaminę. Bogate w witaminę D produkty spożywcze to grzyby, ryby oraz żółtka jaj. Aby właściwie dobrać dawkę suplementu, warto wcześniej wykonać badania, sprawdzić poziom witaminy D we krwi oraz skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Przykładowy jadłospis na zimę

Poniżej znajdziesz proponowany jadłospis zimowy. Znajdziesz w nim produkty o dużej zawartości błonnika (który obniża poziom cholesterolu), oraz witaminy C i cynku (które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zwiększenie spożycia błonnika pomaga w utrzymaniu zdrowej mikrobioty jelitowej, co ma kluczowy wpływ na naszą odporność.

Śniadanie: gotowana owsianka z kiwi, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym

II śniadanie: kanapka z hummusem lub wędliną z ogórkiem kiszonym, kalarepa, pomarańcza

Zupa: krem z pieczonych buraków

II danie: kotlety z soczewicy, frytki z batatów, surówka z pora i zielonego groszku, kiszona kapusta

Kolacja: jajecznica z cebulą, pokrojona w słupki marchewka, pełnoziarniste pieczywo

Zupa krem w misce podana na drewnianej tacy

Dieta odchudzająca na zimę

Bazując na powyższych założeniach bez problemu wprowadzisz dietę odchudzającą również zimą. Owoce i warzywa, kasze i rośliny strączkowe są źródłem błonnika, który daje sytość na długo. Dodatkowo zadbaj o to, aby w każdym posiłku znalazło się źródło białka.

Zimą lepiej unikać słodzonych zimowych herbatek. Pięknie wyglądają na zdjęciach i kojarzą nam się z pozytywnym nastrojem, warto jednak pamiętać, że zawierają dużo cukru (lub miodu), który może utrudniać odchudzanie.

Podsumowanie

Zbilansowany jadłospis bez względu na porę roku powinien zawierać węglowodany złożone (warzywa, kasze), źródła białka (rośliny strączkowe, chude mięso i nabiał), zdrowe tłuszcze (orzechy i pestki) oraz surowe owoce (witamina C). Dieta w zimie powinna bazować na ciepłych, gotowanych posiłkach i napojach. Dodatkowo, aby zachować dobre samopoczucie, nie zapomnij o suplementacji witaminy D.

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Rozgrzewająca zupa na zimę podana w półmisku z plastrami boczku ozdobiona pietruszką

Rozgrzewające zupy na zimę i jesień – przepisy

Najlepszym sposobem na rozgrzanie w chłodniejsze dni są pożywne, aromatyczne zupy. Sprawdź nasze przepisy na rozgrzewające zupy na zimę

Grafika przedstawiająca napój na zimę gorąca czekolada w kubku

Co pić, gdy jest zimno? Napoje na jesień i zimę – przepisy

Gorąca czekolada, ciepła herbata, a może jakiś inny rozgrzewający napój? Sprawdź, co pić w zimne dni wraz z przepisami na rozgrzewające napitki.

Mężczyzna jedzący posiłek z termosu obiadowego używając widelca turystycznego

Jaki termos obiadowy wybrać? Ranking termosów na obiad

Najlepszy termos obiadowy – czyli jaki? Zajrzyj do rankingu i sprawdź, jaki termos wybrać na zupę i drugie danie

Placki wegańskie na talerzu przygotowane na obiad przyozdobione kwiatem cukrem pudrem i brzoskwinią

Co jedzą weganie na obiad? 5 przepisów na wege dania obiadowe

Sprawdź nasze pomysły na wegańskie obiady. Proste, pyszne i sprawdzone przepisy na dania dla całej rodziny. Co jedzą weganie na szybki obiad.

Łosoś na talerzu z kwasami omega 3 połączony z ziołami

Omega-3 z czym nie łączyć, a z czym łączyć? Suplementacja

Kwasy tłuszczowe omega-3 to jedne z najważniejszych składników, jakie należy dostarczać do ludzkiego organizmu. Dowiedz się, z czym nie łączyć ich.