Zdrowa dieta na zimę – co warto uwzględnić w zimowym menu?
Założenia zdrowej zimowej diety wcale nie różnią się tak bardzo od reszty roku. Posiłki powinny składać się głównie z niskoprzetworzonych produktów roślinnych, z małym dodatkiem mięsa i nabiału oraz tłustych ryb (jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej). Zadbaj o to, żeby w każdym dniu na Twoim talerzu znalazły się:
1. warzywa strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola, groch to dobre źródło białka, cennego błonnika, żelaza i cynku,
2. kasze – kasza gryczana, jaglana, komosa ryżowa, to kolejne produkty bogate w minerały, błonnik, a także białko i witaminy z grupy B,
3. owoce – są w naszej diecie głównym źródłem witaminy C, ważnej dla układu odpornościowego,
4. warzywa – to źródło wielu niezbędnych składników odżywczych,
5. orzechy i pestki – zawierają zdrowe tłuszcze, zwróć szczególną uwagę na orzechy włoskie i siemię lniane, które zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zimą nadal warto jeść warzywa i owoce, możemy zmienić tylko sposób ich podania. Zamiast sałatek, warto postawić na ciepłe zupy, gulasze, leczo i pieczone warzywa. Posiłki będą dodatkowo rozgrzewać jeśli dodasz do nich rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kurkuma. Zimne napoje zamień na rozgrzewające herbaty owocowe z hibiskusa lub owoców dzikiej róży z dodatkiem imbiru.