Grillowane na grillu szaszłyki warzywne kukurydza i bakłażan jako alternatywa dla wegan i wegetarian

Co na grilla dla wegetarian? Wegetariańskie i wegańskie przepisy na grilla

Jak przygotować grill wegetariański? Sprawdź nasze pomysły i przepisy na grilla dla wegetarian i wegan. Co grillować i jak przyrządzić?

Majówka, długi weekend czy urlop często nie mogą się odbyć bez grilla. Co przygotować i podać, jeśli część osób nie je mięsa? Co wegetarianie i weganie jedzą z grilla? Sprawdź przepisy na wege grilla, które zasmakują również mięsożercom.

Wege zamienniki mięsa na grilla

Kiełbasa, kaszanka to produkty, które nieodłącznie kojarzą nam się z grillem czy ogniskiem. Robiąc grill bez mięsa możesz postawić na roślinne zamienniki tych produktów. Roślinne kiełbaski, kaszanki czy burgery są dostępne w większości dużych marketów. Zamienniki mięsa na grilla mogą być wykonane z różnych składników, takich jak białko sojowe, boczniaki, kiełki słonecznika, seitan (białko pszenicy), groch, fasola, a nawet warzywa takie jak buraki. Ze względu na wysoki stopień przetworzenia i dużą zawartość soli, jako dietetyczka, nie polecam ich do codziennego jedzenia, ale na grilla sprawdzą się znakomicie.

Wegetarianie lubią również grillować sery:

ser halloumi – pokrój w plastry o grubości 1 cm, posmaruj olejem i grilluj bezpośrednio na ruszcie, aż do uzyskania lekko chrupiącej skórki.
ser feta – polej oliwą z oliwek, umieść w foli aluminiowej i grilluj aż będzie miękki,
ser camembert – grilluj w całości, owinięty folią aluminiową.

W opcji wegańskiej możesz wykorzystać marynowane tofu lub tempeh. Tofu możesz zamarynować samodzielnie w domu lub kupić marynowane (dostępne są różne ciekawe smaki). Do grillowanych serów możesz dodać dżem z borówki brusznicy lub żurawiny albo sos bbq.

Wegetarianie spędzający czas pod namiotem grillujący na grillu szaszłyki warzywne i ser halloumi na obiad

Sos BBQ

Składniki:

– 1 szklanka ketchupu
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka papryki wędzonej
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki umieść w garnku. Gotuj mieszając przez koło 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce.

Marynowane tofu z grilla:

Składniki:

– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki miodu lub cukru
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 2 kostki tofu (po 180 g)

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Umieść pokrojone tofu w marynacie, tak aby wszystkie kawałki były dobrze nią pokryte. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Grilluj tofu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złociste i lekko chrupiące na zewnątrz.

Szparagi pomidorki koktajlowe i pieczarki grillowane na grillu dla wegetarian i wegan

Warzywa i grzyby w roli głównej

Grill wegetariański to okazja, żeby zakochać się w grillowanych warzywach i grzybach. Nie tylko będzie smacznie, kolorowo, różnorodnie, ale też dużo zdrowiej niż tradycyjna kiełbasa z ketchupem i białą bułką.

Warzywa możesz grillować samodzielnie lub jako element wege szaszłyka z pieczarkami, serem lub tofu. Z grilla najlepiej smakują: bakłażan, papryka, cebula, cukinia, szparagi, pomidorki koktajlowe a nawet awokado.

Marynata do warzyw

Składniki:

– oliwy z oliwek
– 1 posiekany ząbek czosnku
– po 1 łyżeczce oregano, tymianek, papryka wędzona
– sól i pieprz

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, włóż do miski i zalej marynatą. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie przełóż na tackę i grilluj kilka minut.

Roślinne szaszłyki na grilla

Do przygotowania szaszłyków potrzebujesz dowolne warzywa (cukinia, papryka, cebula, bakłażan) oraz marynowane tofu, tempeh (otrzymasz wegańskie szaszłyki) lub ser halloumi (w opcji wegetariańskiej). Ciekawy smak uzyskasz dodając kawałki ananasa. Wszystkie składniki pokrój w kostkę i zalej marynatą. Nadziej na patyczki do szaszłyków i ułóż na ruszcie (co kilka minut obracaj).

Warzywa możesz dowolnie miksować, robiąc kilka rodzajów szaszłyków. W ziemę takie szaszłyki możesz przygotować w piekarniku lub na patelni.

Szaszłyki warzywne pieczone na grillu elektrycznym dla wegetarian

Faszerowane pieczarki z grilla

Grzyby są nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe odżywczo. Zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B, selen i potas oraz beta-glukany, które wspierają układ odpornościowy. Fajnie podane i przyprawiona będą ciekawym urozmaiceniem dań z grilla. Tradycyjne pieczarki świetnie sprawdzą się w szaszłykach, natomiast większe pieczarki portobello są idealne do nadziewania.

Składniki:

– 6 pieczarek portobello
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 1 mała cukinia
– 1 marchewka
– 1/4 szklanki bułki tartej
– natka pietruszki
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól i pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych do posypania

Pieczarki umyj, odetnij nóżki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekane warzywa oraz nogi od grzybów. Dodaj przyprawy. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj bułkę tartą. Farsz przełóż do pieczarek. Pieczarki umieść na grillu farszem do góry i grilluj przez około 10-15 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

Grillowane boczniaki

Składniki:

– 500 g boczniaków
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku

Boczniaki umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki, możesz odciąć nóżki, które są bardziej włókniste, jeśli wolisz delikatniejszą konsystencję. Składniki marynaty wymieszaj w misce lub woreczku strunowym. Boczniaki wymieszaj z marynatą i odstaw na 2 godziny do lodówki. Boczniaki możesz grillować na tacce lub bezpośrednio na ruszcie.

Grillowane ziemniaki

Nawet ziemniaki mogą być daniem głównym wegetariańskiego lub wegańskiego grilla. Możesz przyrządzić je na wiele sposobów, przekrojone wzdłuż na pół i nadziewane, pokrojone w ćwiartki, nadziewane lub pokrojone w drobne plasterki.

Szczególnie dobrze na grilla nadają się młode ziemniaki, których nie trzeba obierać, wystarczy je umyć. Dobrze komponują się z suszonymi lub świeżymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem, bazylią, koperkiem.

Większe ziemniaki możesz wcześniej podgotować przez 10 minut, aby szybciej się upiekły. Ugotowanego ziemniaka pokrój w wachlarzyk (bez przecinania go do końca). Pomiędzy plasterki ziemniaka włóż plasterki czosnku. Skrop ziemniaki oliwą i posyp rozmarynem. Każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut.

Wege stek z kalafiora

Składniki:

– kalafior
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– po 1 łyżeczce papryki wędzonej, papryki słodkiej, granulowanego czosnku, suszonej bazylii
– parmezan lub płatki drożdżowe

Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Oliwę wymieszaj z przyprawami. Marynatą posmaruj plastry kalafiora z obu stron. Grilluj około 5 minut z każdej strony. Na talerzu możesz posypać parmezanem (w wersji wegetariańskiej) lub płatkami drożdżowymi (w wersji wegańskiej). Płatki drożdżowe dodają smaku umami, przypominającego ser.

Sałatka warzywna będąca propozycją na grilla dla wegetarian

Pyszne sałatki na grilla dla wegetarian

Doskonałym dodatkiem do dań na ciepło są świeże warzywne sałatki. Sałatki dodadzą mnóstwo smaku i obniżą kaloryczność całego dania.

Sałatka grecka

Składniki:

– sałata lodowa
– ser feta
– 2 pomidory
– 1/2 czerwonej cebuli
– 2 obrane zielone ogórki
– czarne oliwki

Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, ułóż na sałacie. Polej 2 łyżkami oliwy i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Sałatka z brokułu

Składniki:

– brokuł (około 300 g)
– 4 jajka na twardo
– 2 pomidory malinowe
– 12 orzechów włoskich

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory pokrojone w kostkę oraz orzechy. Całość polej sosem czosnkowym. Sos czosnkowy: wymieszaj 1 łyżkę majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli.

Sałatka z warzywami i wędzonym łososiem udekorowana koperkiem będąca propozycją na grilla dla wegetarian

Jak nie przejeść się na grillu?

Wegetariańskie i wegańskie dania są mniej kaloryczne i zdrowsze niż grillowane mięsa, ale nadal łatwo zjeść ich za dużo. Jak się przed tym uchronić?

– Oszacuj ilość osób i nie szykuj więcej niż jesteście w stanie zjeść.
– Jeśli chcesz spróbować każdego dnia, nakładaj sobie małe porcje. Zawsze można wziąć dokładkę.
– Zrezygnuj z pieczywa lub weź tylko mały kawałek.
– Pamiętaj o surowych warzywach, są mniej tłuste i mniej kaloryczne niż te grillowane.
– Skup się na innych aktywnościach niż jedzenie. Rozmawiaj ze znajomymi, a po grillu zaproponuj wspólny spacer.
– Unikaj słodkich napojów i alkoholu, to dodatkowe kalorie.

Podsumowanie

Wegetariański grill to okazja do przygotowania wielu pyszny, kolorowych i zdrowych potraw. Szykując dania wegetariańskie, postaw na grillowane warzywa, wegetariańskie szaszłyki, ziemniaki i grzyby oraz dużą ilość świeżych sałatek. Możesz wypróbować również bezmięsne burgery i kiełbaski z boczniaków.

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Placki wegańskie na talerzu przygotowane na obiad przyozdobione kwiatem cukrem pudrem i brzoskwinią

Co jedzą weganie na obiad? 5 przepisów na wege dania obiadowe

Sprawdź nasze pomysły na wegańskie obiady. Proste, pyszne i sprawdzone przepisy na dania dla całej rodziny. Co jedzą weganie na szybki obiad.

Półmisek z ciecierzycą przy gałązce z pomidorami

Roślinne źródła wapnia dla wegan – jak zapewnić wapń w diecie?

Jak dostarczyć wapń w diecie roślinnej? Jakie są najlepsze źródła wapnia dla wegan? Czy weganie mają wyższe ryzyko złamań? Sprawdź w artykule!

Osoba wyciągająca z wody rybę ręką

Czy wegetarianie jedzą ryby i owoce morza?

Czy wegetarianizm dopuszcza jedzenie ryb i owoców morza? Czy wegetarianin odrzuca wszystkie produkty odzwierzęce? Sprawdź

Mężczyzna przyrządzający shake proteinowy bezlaktozy przed wysiłkiem fizycznym

Czym zastąpić nabiał w diecie? Alternatywy dla mleka, jogurtów, serów

Dowiedz się, jak zastąpić nabiał w diecie. Poznaj roślinne zamienniki mleka, idealne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Sprawdź jakie są źródła

Batony zbożowe zgodne z dietą wegańską

Dieta wegańska – co to jest, jakie są zasady, czy jest zdrowa?

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Zasady diety wegańskiej. Jak zbilansować roślinny jadłospis? Podstawowe informacje o diecie wegańskiej.