Wege zamienniki mięsa na grilla
Kiełbasa, kaszanka to produkty, które nieodłącznie kojarzą nam się z grillem czy ogniskiem. Robiąc grill bez mięsa możesz postawić na roślinne zamienniki tych produktów. Roślinne kiełbaski, kaszanki czy burgery są dostępne w większości dużych marketów. Zamienniki mięsa na grilla mogą być wykonane z różnych składników, takich jak białko sojowe, boczniaki, kiełki słonecznika, seitan (białko pszenicy), groch, fasola, a nawet warzywa takie jak buraki. Ze względu na wysoki stopień przetworzenia i dużą zawartość soli, jako dietetyczka, nie polecam ich do codziennego jedzenia, ale na grilla sprawdzą się znakomicie.
Wegetarianie lubią również grillować sery:
– ser halloumi – pokrój w plastry o grubości 1 cm, posmaruj olejem i grilluj bezpośrednio na ruszcie, aż do uzyskania lekko chrupiącej skórki.
– ser feta – polej oliwą z oliwek, umieść w foli aluminiowej i grilluj aż będzie miękki,
– ser camembert – grilluj w całości, owinięty folią aluminiową.
W opcji wegańskiej możesz wykorzystać marynowane tofu lub tempeh. Tofu możesz zamarynować samodzielnie w domu lub kupić marynowane (dostępne są różne ciekawe smaki). Do grillowanych serów możesz dodać dżem z borówki brusznicy lub żurawiny albo sos bbq.