W jakich produktach występuje arginina?
Naturalnie arginina występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak:
1. orzechy – najwięcej argininy zawierają orzechy włoskie (które są również roślinnym źródłem kwasów omega 3), migdały, orzeszki ziemne i orzechy laskowe,
2. nasiona – szczególnie cenne są pestki dyni i słonecznika, ale również sezam, nasiona chia i nasiona konopi,
3. mięso – produkty mięsne dostarczają wszystkich aminokwasów, w tym argininy,
4. ryby i owoce morza,
5. jaja – zawierają mniej argininy niż orzechy i nasiona, ale nadal są jej dobrym źródłem,
6. produkty mleczne,
7. rośliny strączkowe – fasola, soczewica, ciecierzyca, groch są dobrym źródłem białka roślinnego, w tym argininy,
8. pseudozboża – komosa ryżowa i kasza gryczana.
Dbaj o to, aby w Twoich posiłkach znalazła się odpowiednia ilość białka (w tym roślinnego). Codziennie jedzenie nasion, orzechów oraz roślin strączkowych pozwoli dostarczyć nie tylko argininę i pozostałe aminokwasy, ale również błonnik i cenne minerały (wapń, cynk, magnez).
W suplementach dla sportowców arginina występuje w postaci kapsułek lub tabletek, w formie proszku (który można dodać do koktajlu przed treningowego), płynu lub w połączeniu z innymi suplementami. Najbardziej dostępną biologicznie formą argininy jest l-arginina i to ona najczęściej jest stosowana w suplementach diety.