Jak dobrze zbilansować obiad wegetariański?
Dieta roślinna może być zdrowa, jeśli jest odpowiednio zbilansowana. Zapomnij o daniach typu ryż z warzywami, czy makaron ze szpinakiem i pomidorami, pełnowartościowy obiad wegetariański powinien zawierać dobre źródło białka. To właśnie białko sprawia, że czujemy się syci na długo i utrzymujemy stabilny poziom cukru we krwi. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, w tym mięśni oraz produkcji enzymów i hormonów.
Produkty zbożowe (kasze, makarony, ryż) oraz warzywa również zawierają białko, ale może być go za mało do pokrycia dziennego zapotrzebowania. W posiłkach bezmięsnych dobrymi źródłami białka mogą być:
1. jaja,
2. chudy nabiał – jogurty, ser feta,
3. rośliny strączkowe – fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, bób,
4. produkty sojowe – tofu, tempeh, edamame, mleko sojowe,
5. grzyby – pieczarki, boczniaki,
6. orzechy i pestki.
Staraj się wybierać produkty z różnych grup, aby dostarczyć wszystkie niezbędne aminokwasy oraz żelazo. Mleko i nabiał zawierają bardzo niewielką ilość żelaza, dlatego nie mogą być jedynym źródłem białka w posiłkach wegetariańskich. Po wykluczeniu lub ograniczeniu mięsa warto sięgnąć po rośliny strączkowe, orzechy i pestki.
W sklepach znajduje się wiele roślinnych zamienników mięsa, znajdziesz gotowe burgery, kiełbaski czy kawałki przypominające mięso z kurczaka. Od czasu do czasu można sięgać również po te produkty. Są one jednak bardziej przetworzone i zawierają spore ilości soli. Na co dzień korzystaj z roślin strączkowych i tofu.