Czym jest i jak działa cytrulina? Właściwości i działanie
Cytrulina jest aminokwasem niebiałkowym, to znaczy, że nie uczestniczy w budowie białek (nie ma funkcji budulcowej), ale ma udział w procesach metabolicznych. Znajdziemy ją występującą naturalnie w produktach takich jak arbuz, dynia (zarówno pestki, jak i miąższ), grejfruty, melony (te dwa ostatnie owoce mają już wyraźnie miej cytruliny niż arbuzy i dynia) oraz w suplementach dla sportowców w postaci proszku lub kapsułek.
Ten aminokwas niebiałkowy może być również obecny w niektórych produktach wieloskładnikowych, takich jak mieszanki pre-workout. Zawierają one różne składniki mające na celu poprawę wydolności fizycznej i wsparcie regeneracji mięśniowej.
W suplementach diety cytrulina (po angielsku citrulline) występuje głównie w dwóch głównych formach:
– L-cytrulina – jest naturalną formą cytruliny, która jest wykorzystywana przez organizm do produkcji argininy, a następnie tlenku azotu (NO).
– Jabłczan cytruliny (citrulline malate) – to chemiczna forma cytruliny, połączenie cytruliny z kwasem jabłkowym (jabłczanem).
W cyklu mocznikowym cytrulina bierze udział w przekształcaniu amoniaku, który powstaje podczas metabolizmu białek, w moczniku. Proces ten odgrywa istotną rolę w usuwaniu toksycznych produktów przemiany materii z organizmu.