Skoro wiemy już jak odróżniać podstawowe rodzaje głodu, przyjrzyjmy się jeszcze praktyce uważności (mindfulness), która nieco rozszerza definicję głodu i klasyfikuje go w 7 kategoriach:
— Głód nosa – odczuwanie aromatycznych, przyjemnie kojarzących się zapachów np. zapach świeżego chleba. Wykorzystywany głównie przez restauracje, cukiernie czy piekarnie, zachęcając do odwiedzin;
— Głód oka – wygląd potrawy często kojarzy się z jej smakiem, dlatego wydaje się, że im ładniej tym smaczniej;
— Głód ust – kubki smakowe określają smak żywności, dzięki czemu chętnie sięgamy po ulubione produkty lub unikamy tych, które źle nam się kojarzą;
— Głód żołądka – sygnały z brzucha takie jak skurcz czy ból nie zawsze świadczą o głodzie fizjologicznym. Takie wrażenia odczuwane są także podczas silnego stresu;
— Głód komórkowy – objawia się brakiem energii i ogólnym osłabieniem. Jest to więc prawidłowy głód fizjologiczny;
— Głód umysłu – gdy na samą myśl o ulubionym jedzeniu czujemy się głodni;
— Głód serca – oparty jest na skojarzeniach, najczęściej z dzieciństwa, czemu towarzyszą silne emocje, poczucie bezpieczeństwa czy miłości np. pierogi u babci czy lody nad morzem.