Co wiemy o długowieczności?
Badania potwierdzają, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata, należy pilnować kilku zasad dietetycznych:
1. wysokie spożycie błonnika – błonnik pokarmowy, obecny w dużej ilości w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach, jest niezwykle ważny dla zdrowia. Pomaga on w utrzymaniu zdrowia przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi.
2. ograniczenie czerwonego mięsa – które zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (zwiększające ryzyko chorób serca) oraz może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego (w tym raka jelita grubego).
3. zdrowe tłuszcze – unikanie kwasów tłuszczowych nasyconych (które znajdują się w maśle, smalcu, tłustych pokarmach mięsnych oraz oleju kokosowym), a w to miejsce spożycie oliwy z oliwek, orzechów i nasion oraz ryb.
4. niskie spożycie żywności przetworzonej i cukru – żywność przetworzona jest pozbawiona wartości odżywczych oraz błonnika, a bogata w cukry proste, tłuszcze nasycone oraz sól.
5. ograniczenie kalorii i utrzymywanie prawidłowej masy ciała – badania potwierdzają, że restrykcja kaloryczna jest jednym ze skutecznych sposobów przedłużenia życia. Utrzymywanie prawidłowej masy ciała zmniejsza również obciążenie dla stawów, serca i innych narządów, co sprzyja długowieczności.
Diety bogate w warzywa i inne produkty roślinne (w tym diety wegetariańskie i wegańskie) zmniejszają ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia oraz nowotworów, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Ważniejsze jednak niż sama eliminacja mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, jest przestrzeganie powyższych zasad, spożywanie około 800 g warzyw i owoców dziennie oraz regularne jedzenie roślin strączkowych (takich jak ciecierzyca, soczewica, soja, fasola) oraz bogatych w polifenole zielonych warzyw liściastych (jarmuż, szpinak, sałata, rukola) i owoców jagodowych. Są to ważne składniki posiłków sprzyjających długowieczności.