Dieta o niskim indeksie glikemicznym i inne sposoby zwalczania insulinooporności
Podstawą w walce z insulinoopornością jest odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna. Jadłospis przy insulinooporności powinien być oparty na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że nie powodują one gwałtownych wyrzutów insuliny. Indeks glikemiczny (IG) obrazuje wpływ spożycia określonego produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu dwóch godzin od posiłku. Im niższy indeks glikemiczny danego produktu, tym niższy będzie poziom glukozy po jego zjedzeniu. Produkty dzieli się na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG <55), średnim (IG 56–69) oraz wysokim (IG >70). Niski indeks glikemiczny ma większość warzyw i owoców, np. jabłka, pomidory, kiwi, brzoskwinie, ogórki, brokuły, kalafior czy kapusta. W tej grupie znajduje się też kasza gryczana i gorzka czekolada. Średni IG mają produkty takie jak chleb żytni, płatki owsiane czy średnio dojrzały banan. Produkty o wysokim IG to w głównej mierze żywność wysoko przetworzona, cukier, białe pieczywo, piwo, chipsy, ale też np. arbuz, gotowane buraki, dynia i kasza manna. Z tego powodu warto dokładnie czytać tabele z zestawieniem produktów, ich IG oraz ŁG (ładunek glikemiczny, który zależy od IG i wielkości porcji).
Oprócz diety warto wprowadzić do swojej rutyny regularne ćwiczenia, np. aerobowe czy siłowe. Przydatny do tego będzie sprzęt fitness cardio w siłowni lub domowym zaciszu, a także proste akcesoria treningowe takie jak gumy i taśmy do ćwiczeń, piłka do ćwiczeń czy mata. Bardzo ważna jest przy tym samodyscyplina i wytrwałość w treningach. W trakcie wysiłku glukoza jest pobierana i spalana przez mięśnie, dzięki czemu łatwiej utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Przy insulinooporności należy również zadbać o wypoczynek i odpowiednią jakość snu.