Omlet jajeczny z pomidorami i szpinakiem umieszczony w pojemniku turystycznym

Czym zastąpić jajka w diecie wegańskiej?

Jak zastąpić jajko w diecie wegańskiej? Tofucznica, aquafaba - co to jest i jak to się je? Sprawdź w naszych przepisach.

Czy przejście na dietę roślinną oznacza rezygnację z wielu ulubionych dań? Już nigdy nie zjesz jajecznicy ani omleta? Czy czas zapomnieć o paście jajecznej i wielu pysznych, słodkich deserach? Nic bardziej mylnego! Roślinna kuchnia oferuje wiele alternatyw, dzięki którym bez problemu zastąpisz jajka w przepisach wegańskich.

Czym weganie zastępują jajka?

Każdy z nas lubi tradycyjne potrawy, do których jesteśmy przyzwyczajeni od dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że wraz z rosnącą popularnością diet wegańskich, pojawia się coraz więcej sposobów i pomysłów na zastąpienie jajek, zarówno w ciastach, jak i daniach, w których jajka są głównym składnikiem (jak jajecznica).

Wśród zamienników jajek znajdziemy tofu, aquafabę, siemię lniane, puree z dyni, banany oraz mąkę z ciecierzycy. W dalszej części tekstu przyjrzyjmy się dokładniej każdemu z nich, znajdziesz również pomysły na dania, które urozmaicą roślinny jadłospis.

Czarna sól – smak jajek

Sól czarna (kala namak) jest rodzajem soli kamiennej pochodzącej z rejonu Himalajów. Co ciekawe, pomimo swojej nazwy, ma różowy kolor. Dzięki obecności związków siarki (siarczek żelaza i siarczek sodu), sól ta ma unikalny siarkowy zapach i smak, przypominający smak gotowanych jajek. 

Tradycyjnie stosowana jest w kuchni azjatyckiej, jako dodatek do niektórych przypraw. W kuchni roślinnej sól czarna wykorzystywana jest, aby nadać potrawom charakterystyczny smak jajek.

Czym zastąpić jajka w diecie wegańskiej? 6 zamienników

Tofucznica – jajecznica z tofu

Tofucznicę możesz przygotować z dowolnymi dodatkami, takimi jak cebula, pomidor, pieczarki i inne warzywa. Dzięki dodatkowi kurkumy ma ona piękny żółty kolor, a dzięki soli kala namak – jajeczny smak. 

Składniki:

– kostka tofu naturalnego (180 g)
– cebula
– pomidor
– 1 łyżeczka soli kala namak
– 15 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka kurkumy

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i obranego ze skóry pomidora. Tofu rozkrusz widelcem na drobne kawałki. Dodaj do podsmażonej cebuli wraz z solą i kurkumą. Podgrzewaj mieszając. Możesz udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jako dietetyczka bardzo lubię to danie i polecam je również osobom na dietach tradycyjnych. Jest dobrym źródłem białka, wapnia i żelaza. Tofucznica ma mniej kalorii, tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż tradycyjne śniadanie z jajek.

Pasta bezjajeczna z fasoli

Smak czarnej soli idealnie sprawdzi się również w bezjajecznej paście z roślin strączkowych. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i słodkim malinowym pomidorem.

Składniki:

– 1 szklanka ugotowanych nasion białej fasoli
– 1/3 pęczka natki pietruszki
– 3 łyżeczki wegańskiego majonezu
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– 1/4 szklanki zimnej wody
– 3/4 łyżeczki czarnej soli
– 1 ząbek czosnku

Ugotowaną fasolę umieść w wysokim naczyniu, dodaj posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i pozostałe składniki. Zmiksuj blenderem na pastę.

Aquafaba będąca zamiennikiem jajka w diecie wegańskiej zebrana w szklance po odsączeniu ugotowanej cieciorki

Aquafaba – substytut białka jaj w diecie wegańskiej

Aquafaba to woda, która pozostaje po gotowaniu fasoli lub ciecierzycy. Termin „aquafaba” pochodzi z łaciny: „aqua” oznacza wodę, a „faba” oznacza fasolę.

Aquafaba jest bogata w białko, kwasy (kwas fitynowy) i skrobię z gotowanych ziaren, dzięki czemu ma właściwości podobne do białka jaj:

1. można ją ubić, co jest wykorzystywane do przygotowania bezy, musu, czy sufletów,

2. może być dodawana do ciast i placuszków, aby nadać im puszystości.

Jak przygotować aquafabę?

Zalewa z ciecierzycy z puszki lub słoika jest już gotowa do wykorzystania. Woda po gotowaniu ciecierzycy w domu może wymagać dodatkowego odparowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Naleśniki z aquafabą

Naleśniki z tego przepisu są lekkie i delikatne, jak te tradycyjne.

Składniki:

– 3/4 szklanki mleka sojowego
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 45 ml aquafaby
– 30 ml oliwy z oliwek
– szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem na jedwabiste ciasto. Pozostaw na kilka minut, aby lekko zgęstniało. Smaż na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą.

Wegański mus czekoladowy w kubku stojącym na drewnianej podstawce

Jedwabisty czekoladowy mus

Lekkość i delikatność tego deseru zaskoczy każdego smakosza.

Składniki:

– 150 g gorzkiej czekolady
– 150 ml aquafaby
– 1-2 łyżeczki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
– szczypta soli

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Zalewę przelej do wysokiego naczynia, dodaj sól i ubij trzepaczką na sztywną pianę, dodają po łyżeczce cukru. Na koniec wlej rozpuszczona czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przelej do miseczek i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Odkryj wegańskie omlety

Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka i żelaza. Wegański zamiennik omletu można wykonać z mąki z ciecierzycy, zarówno na słodko (z owocami), jak i na słowo (z warzywami).

Składniki:

– 8 łyżek mąki z ciecierzycy (ok. 60g)
– 1/4 szklanki wody
– 1/4 szklanki mleka sojowego lub migdałowego
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli 
– 1/4 łyżeczki kurkumy

W dużej misce wymieszaj suche składniki. Stopniowo dodawaj wodę i mleko, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody lub mleka roślinnego.

Do ciasta dodaj posiekane warzywa i świeże zioła. Delikatnie wymieszaj, aby warzywa równomiernie się rozłożyły.

Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni. Smaż omlet przez około 3-5 minut z jednej strony, aż będzie lekko złoty i brzegi zaczną odchodzić od patelni.

Delikatnie podnieś krawędź omletu i sprawdź, czy jest dobrze usmażony. Jeśli tak, przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

Eksperymentuj z różnymi warzywami i ziołami, aby uzyskać różne smaki i tekstury.

Wegańskie babeczki ułożone na talerzu

Jak zastąpić jajka w przepisach na słodkie wypieki?

W wielu tradycyjnych przepisach na słodkie ciasta znajdziesz jajka. Jajka pomagają wiązać składniki, nadają wilgotności, spulchniają i sprawiają, że wypieki są miękkie. Jak zastąpić jajka w wypiekach?

Poniższe opcje zastępują jedno jajko:

– 3 łyżki aquafaby,
– 1/2 rozgniecionego dojrzałego banana,
– 1/4 szklanki musu jabłkowego, puree z dyni,
– 1 łyżka nasion chia lub mielonego siemienia lnianego wymieszana z 45 ml wody – wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż powstanie gęsty żel,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżka octu,
– 1 łyżka skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej + trzy łyżki wody.

Wegański proszek jajeczny

W sklepach coraz częściej możemy znaleźć również wegański proszek jajeczny. W składzie ma on: mączkę chleba świętojańskiego, mąkę kukurydzianą, białko lnu, białko słonecznika.

– 1 łyżeczka proszku (5 g) i 50 ml wody gazowanej to substytut jednego całego jajka.

Podsumowanie

Jeśli myślisz o przejściu na dietę wegańską, nie musisz obawiać się monotonii w posiłkach. W kuchni wegańskiej znajdziesz wiele ciekawych i smacznych przepisów, bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Zmianę diety potraktuj jako przygodę i nie zrażaj się, jeśli na początku coś Ci nie wyjdzie. Zdrowych wegańskich dań jest tak dużo, że na pewno znajdziesz swoje ulubione.

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Dietetyk, żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi. Uczy zdrowego odżywiania, specjalizuje się w żywieniu dzieci, dietach wegetariańskich i wegańskich. Wspiera rodziców w odbudowie odporności dzieci.

Przeczytaj także:

Jak uzupełnić białko w diecie wegetariańskiej? Wskazówki

Jak uzupełnić białko w diecie wegetariańskiej? Wskazówki

Dieta wegetariańska pomija mięso, dlatego weganin czy wegetarianin musi poszukać innych źródeł białka w diecie. Jakie produkty wybierać? Oto porady.

Kobieta w odzieży sportowej stojąca przy oknie zastanawiając się co jeść na diecie wegańskiej

Co jeść na diecie wegańskiej? Wegański jadłospis

Zastanawiasz się, co jeść na diecie wegańskiej? Sprawdź nasz przewodnik, który pomoże przejść na weganizm i ułożyć roślinny jadłospis

Batony zbożowe zgodne z dietą wegańską

Dieta wegańska – co to jest, jakie są zasady, czy jest zdrowa?

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Zasady diety wegańskiej. Jak zbilansować roślinny jadłospis? Podstawowe informacje o diecie wegańskiej.

Dieta ketogeniczna a migrena. Czy keto zmniejsza bóle głowy?

Dieta ketogeniczna a migrena. Czy keto zmniejsza bóle głowy?

Migrena charakteryzuje się częstymi epizodami bólu głowy. Czy dieta ketogeniczna może pomóc zmniejszyć objawy? Sprawdź tutaj!

Co to jest dieta paleo? Zasady i rezultaty

Co to jest dieta paleo? Zasady i rezultaty

Czym jest dieta paleo? Jak się na niej odżywiać, a czego unikać? Oto zasady diety paleolitycznej, które warto poznać!