Alergia pokarmowa i nietolerancja laktozy – czym się różnią?
Szacuje się, że nietolerancja laktozy dotyczy od 20% do 37% dorosłych Polaków. U dzieci występuje zdecydowanie rzadziej (około 5-7%). Częstotliwość występowania nietolerancji laktozy była analizowana między innymi w badaniu "Dairy Product Consumption and Preferences of Polish and Taiwanese Students – NPD Case Study" z 2022 roku oraz "The frequency of primary lactose intolerance in Polish population based on genetic testing" z 2006 roku.
Nietolerancja laktozy wynika z braku lub zbyt małej ilości enzymu trawiennego, laktazy. Objawami nietolerancji są bóle brzucha, wzdęcia i gazy po spożyciu nabiału. Osoby z nietolerancją laktozy mogą stosować produkty oznaczone jako bezlaktozowe lub przejść na dietę bezmleczną.
Alergia na białka mleka krowiego szczególnie często dotyczy niemowląt i małych dzieci. Jest odpowiedzią układu odpornościowego na te białka. Objawy alergii na białka mleka najczęściej pojawiają się na skórze w postaci wysypki, pokrzywki lub zaczerwienienia, któremu może towarzyszyć swędzenie. Osoby z alergią muszą stosować dietę eliminacyjną, sprawdzając również skład produktów pod kątem zawartości mleka, sera czy masła. W przypadku alergii u dzieci karmionych piersią, na dietę bez nabiału musi przejść również mama.
Również w przypadku trądziku oraz choroby Hashimoto, rezygnacja z mleka i przetworów mlecznych może być korzystna.