Diety dla nastolatków. Jak powinni się żywić młodzi?
Jadłospis dla nastolatków musi być przede wszystkim kompletny. Zarówno dieta dla 13-latka, jak i jadłospis młodzieży w wieku 16-18 lat powinien uwzględniać zapotrzebowanie młodego organizmu na makroskładniki: białka, tłuszcze i węglowodany. W każdym posiłku nastolatka powinna znaleźć się odpowiednia ilość białka oraz warzyw i owoców. Dla osób w tym wieku każdy posiłek musi być pełnowartościowy, a budowanie zdrowych nawyków żywieniowych wymaga nawyku sięgania po warzywa i owoce jak najczęściej. Normy żywienia dzieci i dorosłych zalecają zastąpienie białego pieczywa pełnoziarnistymi produktami zbożowymi oraz zamianę słodyczy i białego cukru zdrowymi przekąskami przygotowanymi w domu.
Eksperci zalecają także, aby ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz źródeł tłuszczów trans (margaryny i inne tłuszcze utwardzone oraz tłuszcze roślinne poddawane wysokiej temperaturze), na rzecz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z nierafinowanych olejów roślinnych, orzechów czy nasion. Słowem: mowa o klasycznej diecie przeciwzapalnej, która będzie dostarczać wystarczającej ilości energii i składników odżywczych, wspierać rozwijający się organizm i budować dobre nawyki żywieniowe nastolatków.