Klasyczna dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna opiera się na spożywaniu dużej ilości tłuszczów, umiarkowanej ilości białka oraz mocnym ograniczeniu węglowodanów. Jest to dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.
W klasycznej diecie ketogenicznej zakłada się poniższy podział makroskładników:
1. tłuszcze 70-80% kalorii – jest to główne źródło kalorii. W tej grupie dostępne są oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej kokosowy), masło, awokado oraz w ograniczonych ilościach orzechy, pestki i produkty mleczne,
2. białko 10-15% kalorii – białko w diecie ketogenicznej powinno być spożywane w umiarkowanych ilościach (podobnych do ilości w diecie tradycyjnej). Źródłami białka jest mięso, ryby, jaja.
3. węglowodany 5-10% kalorii – ta grupa jest mocno ograniczona, należy unikać produktów zbożowych, większości owoców, a nawet warzyw.
Taki podział makroskładników ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym organizm zaczyna produkować ciała ketonowe, będące źródłem energii dla mózgu i całego organizmu (zamiast glukozy pochodzącej z trawienia węglowodanów). Aby upewnić się, że jesteś w stanie ketozy, możesz monitorować poziom ketonów we krwi, moczu lub oddechu, co może pomóc dostosować proporcje makroskładników w diecie.