Dietetyka sportowców - zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany u rowerzystów
Rower to aktywność, która wymaga nie tylko intensywnej pracy nóg, ale i pleców, brzucha, barków, ramion oraz tak zwanych mięśni stabilizujących (core muscles). Wysiłek tlenowy, z którym mamy do czynienia podczas treningu kolarskiego, wymaga zapełniania znikających zapasów glikogenu. Jest on magazynowany w mięśniach a także w wątrobie, ale w czasie wielogodzinnej jazdy jego pokłady stosunkowo szybko się kurczą. Glikogen koniecznie trzeba więc uzupełniać, ponieważ jest on najważniejszym źródłem energii dla kolarza. Jego braki skutkują spadkiem wydolności, na który profesjonalista nie może sobie pozwolić. Braki glikogenu powinno się uzupełniać cukrami prostymi, czyli na przykład glukozą bądź dekstrozą. Jest ona łatwo przyswajalna i szybko trafia wraz z krwią do pracujących mięśni. Im wyższy jest stopień intensywności treningu, tym większe staje się zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli trening cechuje się niską intensywnością, zapotrzebowanie na energię można też zapełniać tłuszczami.