Dieta na stawy – jakich produktów unikać?
Odpowiednia dieta na kości i stawy wyróżnia kilka grup produktów, których należy unikać lub ograniczyć ich spożycie. Do tych grup należą przede wszystkim:
– Słona żywność wysoko przetworzona, jak fast food w postaci chipsów, frytek, hamburgery, smażone kurczaki, kaloryczne sosy, produkty w puszkach, zupy w proszku oraz inne produkty typu instant. Zawierają one niską ilość przeciwutleniaczy, potencjalne dodatki sztuczne i wysoką kaloryczność, w tym tłuszcze trans.
– Słodka żywność wysoko przetworzona, takie jak przemysłowe wyroby cukiernicze, batoniki, czekolady z nadzieniem, częściowo utwardzane oleje roślinne (które mogą zawierać tłuszcze trans), chrupki, gotowe musli, jogurty owocowe, mleko w proszku, lody. Ta grupa produktów jest prozapalna, ma niską zawartość antyoksydantów, dużo sztucznych dodatków i wysoką gęstość energetyczną.
– Słodzone napoje i napoje energetyzujące, zawierające cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne słodziki, konserwanty, sztuczne barwniki, kwasy oraz nadmiar kofeiny.
– Spożycie alkoholu i palenie papierosów, które może nasilać objawy chorób stawów, szczególnie łuszczycy oraz utrudniać odpowiedź na leczenie.
– Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak produkty z białej mąki pszenicznej, biały ryż, płatki kukurydziane, chrupki, frytki, purée ziemniaczane, cukier zawarty w różnych produktach, co może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie.
– Tłuszcze i białka zwierzęce, zwłaszcza pochodzące z masowych hodowli, zawierające nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.