Dieta sportowca pływaka – na czym się skupić?
Dieta każdego sportowca powinna jednocześnie skupiać się na kilku aspektach:
– dobre samopoczucie w czasie treningu i zawodów,
– utrzymanie prawidłowej masy ciała,
– przyspieszenie regeneracji organizmu,
– odpowiednie nawodnienie.
Jako dietetyk uważam, że warto również zwrócić uwagę na utrzymanie zdrowia w długim terminie i spożywanie produkty, które obniżają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Trening pływacki zużywa dużą ilość energii, ale to nie oznacza, że możemy bezkarnie uzupełniać ją słodyczami i fast foodami.
Codzienne jedzenie powinno dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych (witamin, minerałów, białka, tłuszczu i węglowodanów, a także błonnika).
Warto sięgać po produkty niskoprzetworzone takie jak:
– węglowodany złożone czyli pełnoziarniste zboża – płatki owsiane, różne rodzaje kasz, warzywa, rośliny strączkowe,
– niskotłuszczowe źródła białka – chude mięso, nabiał, ryby, rośliny strączkowe,
– zdrowe tłuszcze – orzechy, pestki, awokado, oliwa z oliwek,
– owoce – źródło węglowodanów, witaminy C i błonnika.
Codzienna dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb i celów, a w razie potrzeby wsparta również suplementacją. W ułożeniu skutecznego planu żywieniowego najlepiej pomoże konsultacja z dietetykiem sportowym.
Zaleca się, aby osoby aktywne fizycznie spożywały codziennie około 1,2 do 1,6 grama białka na kilogram masy ciała. Dla profesjonalistów, to zapotrzebowanie może być jeszcze wyższe. Najlepiej rozłożyć to na 3 głównie dania i ewentualne przekąski.