Już tydzień przed planowanymi zawodami powinniśmy zacząć zajmować się dwiema podstawowymi rzeczami:
– odpowiednim nawodnieniem organizmu;
– uzupełnieniem strat glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego.
W zależności od konkurencji sportowych, ilość węglowodanów określa się w następujący sposób:
– konkurencje krótkie, trwające poniżej 4 minut (biegi krótkodystansowe) – 7-8g węglowodanów/kg masy ciała/dzień;
– konkurencje wytrzymałościowe trwające ponad 90 minut (biegi długodystansowe, kolarstwo, triathlon) – 5-7g węglowodanów/kg masy ciała/dzień przez pierwsze trzy dni, po czym przed ostatnie trzy dni 8-10g węglowodanów/kg masy ciała/dzień;
– konkurencje wytrzymałościowe trwające poniżej 90 minut lub występy wielokrotne (pływanie, kolarstwo, konkurencje lekkoatletyczne) – 7-8g węglowodanów/kg masy ciała/dzień podczas 3 ostatnich dni przed zawodami;
– zawody cotygodniowe (mistrzostwa w piłce nożnej, koszykówce, kolarstwie) – 8-10g węglowodanów/kg masy ciała/dzień 2 dni przed zawodami.
Nie należy zapominać o ładowaniu węglowodanami przed zawodami. Sportowcy doskonale wiedzą o tym, że ich organizm powinien przyjąć przed wysiłkiem fizycznym dużą porcję węglowodanów. Znajdziemy je w makaronach, ryżach czy kaszy. Węglowodany są doskonałym źródłem energii. Często niestety sportowcy nie wiedzą dokładnie, jaką ich porcję powinni przyjąć. Warto to skonsultować z dietetykiem i trenerem personalnym
Pamiętajmy, że jeden posiłek pełen węglowodanów nie wystarczy, aby wytworzyć energię potrzebną np. do przebiegnięcia maratonu. Ładowanie węglowodanami powinniśmy rozpocząć na kilka dni przed planowanym wysiłkiem fizycznym. Obciążenie treningowe jest wtedy mniejsze, a glikogen szybciej będzie odkładał się w mięśniach.
Dieta przed zawodami nie musi jednak składać się wyłącznie z węglowodanów. Możemy pozwolić sobie również na produkty z wysokim indeksem glikemicznym, np. owoce. Musimy oczywiście pamiętać, że mają one dużo błonnika Jeśli nie chcemy mieć problemów żołądkowych, nie warto się nimi objadać. Osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej powinny skonsultować swój jadłospis ze specjalistą.