Kobieta przygotowująca posiłek wg diety triathlonisty

Dieta triathlonisty – jak osiągnąć lepsze wyniki w triathlonie?

Jak powinna wyglądać dieta triathlonisty? Co jeść podczas startu w triathlonie i jak przyspieszyć regenerację po treningach i zawodach?

Triatlon to niezwykle wymagająca dyscyplina sportowa, zarówno podczas zawodów, jak i w trakcie przygotowań. Łączenie trzech różnych dyscyplin (pływania, jazdy na rowerze i biegu), wiąże się z koniecznością poświęcenia znacznej ilości czasu na treningi. Jednak równie istotne jest, aby nie zapominać o regeneracji oraz odpowiednim odżywianiu. Bez właściwego paliwa nasz organizm nie będzie w stanie osiągnąć optymalnych wyników, a to może prowadzić do kontuzji lub przetrenowania.

Dieta dla triathlonisty w okresie przygotowawczym

Myśląc o posiłkach w okresie przygotowawczym do startu, warto skupić się na 3 obszarach:

1. odpowiednia podaż energii – bez codziennego uzupełnienia spalanych kalorii organizm nie będzie miał siły na kolejny intensywny trening. Przygotowanie do startu to nie czas na drastyczne obcinanie kcal,
2. rozkład makroskładników – organizm sportowca wytrzymałościowego potrzebuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów,
3. witaminy i minerały – skupiając się tylko na kaloriach i makroskładnikach łatwo zapomnieć o witaminach i minerałach, a to również one odpowiadają za szybkość regeneracji, wspierają odporność oraz wydolność organizmu.

Dieta w triathlonie nie tylko ma pokryć duży wydatek energetyczny, ale również dostarczyć wszystkich niezbędnych składników (makro i mikroelementów). Aby dobrze zbilansować każdy posiłek zadbaj o źródła białka, węglowodanów i tłuszczów z niskoprzetworzonych, świeżych produktów. Niech na Twoim talerzu nie zabraknie kolorowych warzyw, owoców, kasz, roślin strączkowych i orzechów.

Produkty żywieniowe leżące na drewnianym blacie

Zadbaj o podaż białka jako triathlonista

Każda osoba aktywna fizycznie potrzebuje zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie. Rekomenduje się spożycie 1,6 grama białka na każdy kilogram masy ciała. Dla zawodnika ważącego 60 kilogramów, daje to 60*1,6=96 gramów białka dziennie. Najlepiej jeść je rozłożone w ciągu dnia na wszystkie 3 główne posiłki.

Dobre źródła białka to chude mięso i nabiał, ryby, ale również rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola), orzechy i pestki oraz pseudozboża (amarantus, kasza gryczana, komosa ryżowa).

Odpowiednie spożycie białka przyspiesza regenerację białek mięśniowych po intensywnym wysiłku. Ułatwieniem w komponowaniu posiłków mogą być odżywki białkowe. Korzystaj z nich kiedy nie masz możliwości zjeść pełnowartościowego posiłku po treningu.

Potrawa na talerzu

Niezbędne węglowodany w diecie triathlonisty

Przygotowania do zawodów na dystansie ironman wymagają olbrzymiej ilości energii, a węglowodany są podstawowym paliwem do sportu. Nie może ich zabraknąć w indywidualnym planie żywieniowym. Na posiłki oddalone od treningów staraj się wybierać węglowodany złożone (warzywa, kasze, rośliny strączkowe), dostarczą nie tylko węglowodanów, ale również wspierającego odporność błonnika, witamin i minerałów.

Triathloniści i inni sportowcy, którzy potrzebują dużych ilości węglowodanów, nie muszą całkowicie eliminować tak zwanych pustych kalorii. Mogą pozwolić sobie na białe pieczywo, biały makaron czy sok owocowy. Jeśli zjedzenie odpowiedniej ilości kalorii jest wyzwaniem, bo posiłki są duże objętościowo, to szklanka soku lub owocowego koktajlu pomoże dostarczyć dodatkowe węglowodany bez uczucia przejedzenia.

Co jeść bezpośrednio przed startem w triathlonie?

Kilka dni przed startem warto zrobić ładowanie węglowodanami, aby maksymalnie uzupełnić i zgromadzić glikogen mięśniowy. W tym celu przez 2-3 dni zwiększ spożycie węglowodanów do 8-12 g węglowodanów na kilogram masy ciała dziennie. Wybieraj produkty bogate w węglowodany, które są lekkostrawne i nie zawierają dużo tłuszczu (białe pieczywo, ryż, makarony). W czasie ładowania węglowodanów, nie wykonuj już długich, intensywnych treningów, aby nie spalać zgromadzonego glikogenu.

Dieta triathlonisty w dniu startu

Dzień startowy to już nie czas na poranne ładowanie węglowodanów, jeśli zadbałeś o to wcześniej, to rano zjedz swoje ulubione (koniecznie przetestowane wcześniej) śniadanie, bez dużej ilości tłuszczu i błonnika, ale nie przejadaj się, aby nie odczuwać ciężkości.

W czasie zawodów regularnie dostarczaj węglowodany proste. Możesz sięgnąć po żele energetyczne, dedykowane dla sportowców. Zaleca się spożycie 30-60 g węglowodanów na godzinę treningu. Przy bardzo długich wysiłkach, takich jak zawody trwające ponad 2-3 godziny, zaleca się spożycie nawet do 90 gramów węglowodanów na godzinę, w zależności od indywidualnych potrzeb zawodnika.

Żele możesz łączyć z normalnym jedzeniem, kanapką, kabanosem, batonem lub bananem, aby dostarczyć organizmowi różnorodne źródła energii podczas długotrwałego wysiłku. Spożycie żeli razem z bardziej "stałymi" produktami umożliwia lepszą równowagę między szybkim dostarczeniem cukrów prostych, a bardziej złożonymi węglowodanami i białkami.

Nawet najlepsze przygotowanie fizyczne nie pomoże, jeśli w czasie startu dopadną nas problemy jelitowe. Dlatego jedzenie żeli oraz innych produktów warto przetestować w czasie treningu i wybrać te, które nie powodują dyskomfortu w żołądku i jelitach.

Kobiety i mężczyzna w odzieży sportowej pijący napoje nawadniające

Nawodnieniu triathlonisty

Poza jedzeniem w czasie aktywności fizycznej, ogromnie ważne jest również odpowiednie spożycie płynów. Utrata już 2% masy ciała z powodu odwodnienia (np. przez pocenie) może już powodować zauważalny spadek wydolności fizycznej, koncentracji i koordynacji ruchowej.

Spożywana ilość płynów powinna być dopasowana do temperatury otoczenia, wilgotności powietrza, długości wysiłku oraz indywidualnego poziomu pocenia się. Sięgaj po napoje z elektrolitami oraz napoje izotoniczne, które lepiej nawadniają niż sama woda.

Suplementacja triathlonisty

Chociaż większość składników odżywczych powinna być dostarczana z posiłków, warto zwrócić uwagę na niektóre składniki i rozważyć suplementację.

Witamina D

Witamina D jest niezbędna nie tylko dla utrzymania zdrowych kości, ale również odgrywa kluczową rolę w regulacji układu odpornościowego. Badania pokazują, że jej odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych, takich jak przeziębienia i grypa. Dodatkowo, witamina D wpływa na nastrój – jej niedobór może prowadzić do pogorszenia samopoczucia, a nawet depresji sezonowej, co często obserwuje się w zimniejszych miesiącach.

W zimowych miesiącach, kiedy produkcja witaminy D w skórze jest minimalna, warto zbadać jej poziom we krwi i w razie potrzeby rozważyć suplementację, aby zapewnić odpowiednie wsparcie układu odpornościowego oraz utrzymać prawidłowy stan kości i mięśni.

Żelazo

Żelazo jest kluczowym pierwiastkiem dla triathlonistów, ponieważ odgrywa istotną rolę w transporcie tlenu w organizmie. Jest składnikiem hemoglobiny – białka obecnego w czerwonych krwinkach, które wiąże i przenosi tlen do mięśni. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, co znacznie obniża wydolność sportową, powodując zmęczenie, osłabienie oraz spadek wytrzymałości, co w dyscyplinach wytrzymałościowych, jak triathlon, może być szczególnie problematyczne.

Żelazo można znaleźć w produktach takich jak:

– czerwone mięso,
– wątróbka,
– ryby,
– rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca),
– zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż),
– orzechy i nasiona.

Dodatek witaminy C do posiłku zwiększa wchłanianie żelaza z produktów roślinnych.

Dla sportowców ważne jest regularne badanie poziomu żelaza oraz ferrytyny (magazynu żelaza), szczególnie przy intensywnym treningu. Zapotrzebowanie na żelazo może wzrosnąć w wyniku zwiększonej utraty tego pierwiastka przez pot, mikrourazy mięśni, a także w wyniku zwiększonej objętości krwi u sportowców wytrzymałościowych. Suplementacja żelaza powinna być rozważana po konsultacji z lekarzem, ponieważ nadmiar żelaza może być szkodliwy dla zdrowia.

Jeśli masz wątpliwości, czy w Twoich posiłkach znajduje się odpowiednia ilość żelaza, skonsultuj się z dietetykiem.

Kwasy omega-3 w kapsułkach żelowych w miseczce

Kwasy omega 3

Omega-3 kwasy tłuszczowe są kluczowe dla zdrowia triatlonisty ze względu na ich szeroki wpływ na organizm, szczególnie w kontekście regeneracji mięśni, stanu zapalnego i zdrowia serca. Omega-3, zwłaszcza kwasy EPA i DHA, mają silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w zmniejszaniu stanów zapalnych wywołanych intensywnym wysiłkiem fizycznym, co z kolei może skrócić czas regeneracji i poprawić ogólną wydolność organizmu.

Źródła kwasów omega-3 to głównie tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, sardynki, a także siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia oraz suplementy z olejem rybim lub z alg. Triatloniści, którzy nie spożywają regularnie tych produktów, powinni rozważyć suplementację, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość omega-3.

Podsumowanie

Odpowiednio skomponowana dieta odgrywa kluczową rolę w osiągnięciu optymalnych wyników i zachowaniu zdrowia. Właściwe zbilansowanie makroskładników, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze, pozwala na efektywną regenerację i maksymalny wysiłek fizyczny. Regularne uzupełnianie elektrolitów, witamin i minerałów, takich jak witamina D czy żelazo, pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wydolności i odporności organizmu. Dodatkowo, suplementacja kwasami omega-3 wspiera regenerację oraz redukuje stany zapalne.

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

ludzie jadący na  rowerach szosowych w kaskach i odzieży rowerowej

Triathlon - jak zacząć trenować aby przygotować się do triathlonu?

Jak zacząć trenować triathlon? Jak przygotować się do startu w zawodach triathlonowych? Jak powinny wyglądać treningi i przygotowanie do triathlonu?

Mężczyzna jedzący w trakcie zawodów

Dieta - przed, w trakcie i po zawodach

Szczególny czas dla każdego sportowca to zawody. Jaką dietę trzymać przed zawodami, co jeść w trakcie zawodów i po? Sprawdź!

mężczyzna biegnący w kurtce do biegania

Jak przygotować się do półmaratonu? Trening, dieta, wskazówki

Pokonanie dystansu półmaratonu to marzenie wielu biegaczy. Sprawdź, jak przygotować się do półmaratonu oraz jak dostosować treningi i dietę.

ludzie ubrani w stroje do biegania biegną w maratonie

Jak powinna wyglądać dieta przed maratonem, aby start był udany?

Start w maratonie poprzedzają treningi i odpowiednia dieta. Sprawdźmy więc, co jeść na tydzień, dwa i trzy tygodnie przed biegiem, aby odnieść sukces.

Piłkarze w strojach piłkarskich walczący o piłkę na boisku

Dieta piłkarza – co powinien jeść sportowiec piłki nożnej?

Prawidłowa dieta piłkarza to klucz do sukcesu na boisku. Dowiedz się, co jeść przed meczem i jak zbilansować posiłki dla sportowego rozwoju.