Dieta dla triathlonisty w okresie przygotowawczym
Myśląc o posiłkach w okresie przygotowawczym do startu, warto skupić się na 3 obszarach:
1. odpowiednia podaż energii – bez codziennego uzupełnienia spalanych kalorii organizm nie będzie miał siły na kolejny intensywny trening. Przygotowanie do startu to nie czas na drastyczne obcinanie kcal,
2. rozkład makroskładników – organizm sportowca wytrzymałościowego potrzebuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów,
3. witaminy i minerały – skupiając się tylko na kaloriach i makroskładnikach łatwo zapomnieć o witaminach i minerałach, a to również one odpowiadają za szybkość regeneracji, wspierają odporność oraz wydolność organizmu.
Dieta w triathlonie nie tylko ma pokryć duży wydatek energetyczny, ale również dostarczyć wszystkich niezbędnych składników (makro i mikroelementów). Aby dobrze zbilansować każdy posiłek zadbaj o źródła białka, węglowodanów i tłuszczów z niskoprzetworzonych, świeżych produktów. Niech na Twoim talerzu nie zabraknie kolorowych warzyw, owoców, kasz, roślin strączkowych i orzechów.