Dieta wegetariańska jadłospis
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis wegetariański. Traktuj go jako inspirację i przykład, który należy dopasować do indywidualnego zapotrzebowania i trybu życia.
Dbaj o to, aby posiłki były przygotowane ze świeżych, sezonowych produktów. Talerz żywieniowy (opracowany w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda) zaleca, aby połowę zawartości naszych talerzy stanowiły warzywa i owoce. W codziennych posiłkach powinny znaleźć się:
1. węglowodany złożone – pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, ryż, makaron, pieczywo), ryż, warzywa,
2. źródła białka – nasiona roślin strączkowych, jaja, mleko, ser, jogurt,
3. zdrowe tłuszcze – orzechy (włoskie, nerkowce, migdały), nasiona (dynia, słonecznik, siemię lniane), awokado, oliwa z oliwek.
Jadłospis na diecie wegetariańskiej powinien być urozmaicony i kolorowy. Do wyboru mamy dużo różnych kasz, roślin strączkowych, pestek, warzyw i owoców. Warto wybrać się na lokalny ryneczek i sprawdzić, których warzyw dawno nie jedliśmy oraz sięgnąć po mniej znane kasze, jak komosa ryżowa i amarantus. W kuchni dobrze sprawdzają się również produkty sojowe, tofu i tempeh, które są gotowe do jedzenia (bez konieczności moczenia i gotowania, jak w przypadku pozostałych roślin strączkowych).