Dietetyczne produkty spożywcze przygotowywane na grillu

Dietetyczny grill, czyli fit dania z grilla dla każdego

Jak przygotować dietetyczny grill? Dania z grilla w wersji fit nie tylko na bazie warzyw. Sprawdź, jak stworzyć kolorowe dietetyczne potrawy na grilla

Fit grill bez kiełbasy i karkówki to różnorodność smaków i tekstur, ale także sytość i kolor. Co więcej, to nie tylko sałatka i papryka z grilla. Sprawdź, jak przygotować zdrowe przekąski, które podbiją podniebienia największych koneserów gotowych przepisów. Grilluj zdrowo i smaczne, pamiętając o kilku drobiazgach. 

Co na łatwostrawnego grilla? 

Nie tylko trwająca redukcja masy ciała, ale także zdrowa, racjonalna dieta wspierająca dobre samopoczucie i utrzymanie kondycji to okazja do przygotowania zdrowych potraw z grilla. Owszem, sięgnięcie raz na jakiś czas po klasyczną karkówkę czy kiełbasę nie musi być szkodliwe, a gdy tego typu odstępstwa od diety pojawiają się tylko od czasu do czasu, to także efekty ewentualnego odchudzania nie będą zaburzone. 

Dietetyczne potrawy na grilla to z pewnością nie potrawy gotowe. Nigdy nie możemy być do końca pewni ich jakości i świeżości, a brak wpływu na sposób przyrządzenia także działa na ich niekorzyść. Należy unikać także gotowych mieszanek przyprawowych, które najczęściej pełne są soli. Produkty, które mają stać się składnikami fit grilla, możemy kroić w plasterki, talarki, na połówki czy ćwiartki. Część produktów warto przyprawić delikatne, inne na ostro. Nie zaszkodzi także przygotowanie fit deserów z grilla.   

Fit szaszłyki z warzyw leżące na grillu

Niskokaloryczne warzywa na grilla, które dadzą sytość

Łatwostrawne potrawy z grilla powinny bazować na warzywach. Bardzo dobrze grilluje się cebula, cukinia, papryka, szparagi i bakłażan, ale coraz częściej grillujemy także grzyby, cykorię, bataty czy seler. Doskonałym produktem na grilla są dostępne przez cały rok pomidory. Wystarczy dojrzałego pomidora przekroić na pół i wypełnić serem feta lub pokroić ulubioną odmianę w plasterki, ułożyć na tacce, posypać suszoną bazylią, by już po kilku minutach cieszyć się pełnią smaku tych owoców lata. Warto na ruszcie przyrządzać także pomidorki koktajlowe, które doskonale sprawdzą się w postaci wege szaszłyków. 

A jak przygotować na grillu ulubione warzywa w wersji fit? Pieczarki czy plastry bakłażana z grilla nie wymagają dużej ilości tłuszczu. Często zyskują wyjątkowy smak tylko dzięki towarzystwu innych, bardziej aromatycznych produktów. Takie warzywa wystarczy delikatnie skropić oliwą, aby posiłek z ich udziałem stał się mniej kaloryczny. Oto 10 warzyw, które stworzą smaczną i zdrową bazą wszelkich zdrowych dań z grilla:

1. połówki bakłażana,
2. plastry cukinii,
3. pieczarki z grilla,
4. połówki cebuli,
5. pomidorki koktajlowe na patyczkach,
6. kawałki papryki,
7. szparagi w całości,
8. plastry pomidora,
9. mini marchewki, 
10. kawałki dyni.

W czasie przygotowywania zdrowego pieczenia pod chmurką warto pomyśleć także o grillowanych owocach. Ananas zamarynowany w miodzie i cynamonie na grillu zyska chrupiącą skórkę, która powstanie dzięki karmelizowaniu cukru. Formę fit deseru na grillu mogą przybrać także bataty. Przekrojone na pół wystarczy ułożyć na ruszcie i przypiekać 15-20 minut, a na koniec obrócić bataty miąższem w dół i piec kolejnych kilka minut. 

Dietetyczne danie przyrządzane na grillu

Chude mięso jako jeden z dodatków białkowych na fit grilla

Dla wielu grill bez kiełbasy i karkówki wręcz nie może istnieć, jednak niskokaloryczne potrawy z grilla także mogą podbić podniebienia miłośników letniego wypoczynku pod chmurką, a fit grill z pewnością będzie także bardziej kolorowy i aromatyczny. Fit przepisy na zdrowe zamienniki, kiełbaski to przede wszystkim przepisy wykorzystujące drób. Jest to chude mięso, które szybko się marynuje i przyrządza. Kurczak i indyk to także mięsa, które lubią przyjmować przeróżne smaki. Prawdopodobnie to sprawia, że przepisy na grilla z udziałem tych mięs znaleźć można z łatwością. 

Potrawy z grilla warto łączyć także z innymi grillowymi dodatkami białkowymi. Cypryjski ser halloumi, francuski camembert oraz klasyczny polski oscypek to idealne dodatki do bakłażana z grilla czy faszerowanego pomidora. Najlepiej grillować je krótko, aby z zewnątrz zyskały chrupiącą skórkę, a w środku pozostały soczyste. Zdrowe przekąski na grilla to również strączki. Soczewica z serem feta może wypełnić wnętrze pieczonej na ruszcie papryki, a ciecierzyca może z powodzeniem stać się składnikiem sałatki.

Zdrowe i pyszne marynaty przygotuj sam

Nawet proste warzywa mogą zyskać wyśmienity smak, gdy kilka godzin przed biesiadą zyskają odpowiednią marynatę. W jej skład mogą wchodzić nie tylko zioła czy oliwa, ale także wino, ocet czy sok z cytryny. Dodatek tłuszczu czy miodu, doda chrupkości skórce grillowanych produktów. Jogurt użyty jako przyprawa nada delikatności i soczystości każdej porcji fileta z kurczaka z grilla, a ostra papryka będzie idealnym dodatkiem do pikantnych skrzydełek w stylu fit.

Ryby takie jak łosoś czy pstrąg to idealny pomysł na dania dietetyczne z grilla. Są bogatym źródłem kwasów omega 3 i wielu innych składników odżywczych. Zamarynować wystarczy je w ziołach (na przykład w koprze czy rozmarynie), doprawić sokiem z cytryny i czosnkiem. To wystarczy, aby nadać im wyjątkowy smak. W samym procesie przyrządzania na ruszcie warto szczelnie zawinąć je folią aluminiową (szczególnie cieńsze płaty), co pozwoli zachować soczystość ryb.

Z kolei marynata z oliwy z oliwek, soku z limonki, odrobina czosnku i kolendry będą odpowiednie do doprawienia krewetek. To także zdrowy posiłek z grilla, który przygotować można w kilka minut. Kwadrans marynowania i wrzucenie na ruszt owoców morza na dosłownie kilka minut wystarczy, aby poznać wyjątkowy smak krewetek z grilla.

Mężczyzna grillujący warzywa i mięso na grillu stojącym na stoliku turystycznym

Jak długo grillować warzywa i mięso?

Długość grillowania jest niemal tak samo istotna, jak sam wybór potraw i produktów. Przede wszystkim wszelkie potrawy na ruszcie należy kontrolować. Ewentualna spalenizna jest nie tylko gorzka i niesmaczna, ale przede wszystkim szkodliwa. Krótko przygotowywane warzywa z grilla zachowują wartość odżywczą i nie tracą nadmiernych ilości wody. Tak obróbka pozwala zachować soczyste wnętrze i przygotować chrupiącą skórkę. 

Czas przyrządzania mięsa na ruszcie zależy od grubości jego kawałków. Zaledwie kilku minut grillowania wymagać będą cienkie burgery czy kotlety. Po maksymalnie 20 minutach gotowe będą szaszłyki z mięsnym dodatkiem, a steki z wołowiny mogą wymagać nawet 30 minut obróbki termicznej. Z kolei większość warzyw możemy jeść na surowo, a grillowanie nada im wyłącznie specyficznego smaku. Dlatego w ciągu kilku minut przygotujemy paprykę, cebulę czy pieczarki. Większej cierpliwości wymagać będą z kolei warzywa korzeniowe, marchewka czy seler. Do ich przygotowania potrzeba nawet 30-40 minut pieczenia. 

Bezpieczny grill z brykietem i podpałką

Brykiet czy węgiel drzewny jako źródła ciepła potrzebnego także na dietetycznym grillu nie muszą być szkodliwe. To nawyki, które wiążą się z ich używaniem, mogą powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Zdaniem wielu ekspertów najbardziej niebezpieczny w trakcie grillowania jest tłuszcz kapiący wprost do ognia. To on powoduje gęstniejące zadymienie i wytwarzanie szkodliwych substancji, także tych o działaniu rakotwórczym. Mowa tutaj przede wszystkim o:

– dioksynach,
– nitrozaminach,
– węglowodorach aromatycznych,
– heterocyklicznych aminach aromatycznych.

Aby uniknąć spożycia tych szkodliwych związków, w czasie grillowania należy zachować cierpliwość. Ważne jest ułożenie składników na grillu, dopiero gdy ogień przestaje być widoczny, a pozostaje po nim żar. To on daje równomierne rozchodzenie się ciepła, nie przypala dań i de facto przyspiesza przygotowanie zdrowych i smacznych dietetycznych dań z grilla. 

Jednak nie tylko rodzaj grilla ma znaczenie. Eksperci podkreślają, że w pewnych sytuacjach unikać powinniśmy rozpałek do grilla. Należy pamiętać, że kostki do rozpalania czy płynne rozpałki użyte na początku biesiadowania prawdopodobnie nie będą szkodliwe, natomiast nie powinniśmy używać ich ponownie, kiedy potrawy są już na ruszcie. To wtedy toksyczne związki, unosząc się z dymem, przedostają się do żywności.

Fit grillowanie sprowadza się do odpowiedniego doboru składników, które nie będą zbyt kaloryczne, ale zachowają swój wyjątkowy charakter i smak. Zdrowe grillowanie to także odpowiedni czas pieczenia na ruszcie i dobór dodatków z wykluczeniem gotowych przypraw i całych dań. Dietetyczne dania serwowane na świeżym powietrzu warto przepić lemoniadą bez cukru lub wodą, z orzeźwienia szukać w schłodzonych drinkach bezalkoholowych. 

Dietetyk Agnieszka Maciuła-Ziomek

Autor: Agnieszka Maciuła-Ziomek

Z wykształcenia jestem dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia z tytułem magistra na Uniwersytecie Rzeszowskim. Już w czasie studiów byłam stałym bywalcem oddziałów szpitalnych, a swoją karierę zawodową w pierwszy latach związałam z edukacją żywieniową w rzeszowskich przychodniach. Pracowałam też w najpopularniejszych sieciach gabinetów dietetycznych i współpracowałam z holistycznym centrum zdrowia w Rzeszowie. Wkrótce połączyłam swoją wiedzę dietetyczną z pasją do pracy z tekstem. Jako copywriter piszę obecnie także na tematy związane z medycyną. W wolnych chwilach biegam, fotografuję, piszę książki i pielę ogródek.

Przeczytaj także:

Kobieta i mężczyzna w kaskach czekający na jedzenie w upale siedząc przy stoliku w restauracji

Co jeść i pić w upały a czego unikać? Najlepsza dieta na upalne dni

Jak komponować posiłki podczas upałów? Dieta na gorące dni powinna zadbać o uzupełnienie płynów i ważnych składników mineralnych.

kobieta i mężczyźni spędzający czas na kempingu przy stoliku turystycznym

Co jeść na kempingu? Smaczne potrawy, które można zabrać pod namiot

Nawet podczas przebywania na biwaku warto zadbać o to, co jemy, by było smacznie, świeżo i zdrowo. Co jeść na kempingu?

Wysportowany mężczyzna i kobieta przygotowują potrawę z odżywką białkową

Ile jeść białka na redukcji ? Skuteczne odchudzanie z proteinami

Faktem jest, że białko wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Wiele osób na redukcji zastanawia się, ile spożywać białka na redukcji. Poznaj odpowiedź!

produkty spożywcze leżące na kuchence turystycznej

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?

Zdarza się, że ze względu na różnego rodzaju choroby jak cukrzyca czy otyłość, konieczne jest wprowadzenie diety niskowęglowodanowej. Sprawdź!

Jakich suplementów nie łączyć? Które witaminy można brać razem?

Jakich suplementów nie łączyć? Które witaminy można brać razem?

Suplementami diety są najczęściej witaminy i minerały. Które preparaty możemy brać razem, a które lepiej przyjmować osobno? Przeczytaj artykuł!