Z czego zrobić batony energetyczne?
Do przygotowania batoników energetycznych potrzebujesz suszonych owoców, orzechów i nasion oraz ewentualnie kakao, płatków owsianych, miodu lub syropu z agawy.
– Suszone owoce są podstawą tworzenia batoników, to one nadają im wilgoci i sklejają całą masę. Do wyboru masz:
– daktyle – są najczęściej wykorzystywane, gdyż są najtańsze wśród suszonych owoców i najbardziej słodkie,
– figi – zawierają wapń, warto z nich korzystać szczególnie na dietach z eliminacją nabiału,
– suszone morele – w porównaniu do innych suszonych owoców, charakteryzują się wysoką zawartością żelaza.
Możesz również mieszać różne rodzaje owoców w batonikach, na przykład tworząc batony figowo-morelowe.
Orzechy i pestki są źródłem błonnika, zdrowych tłuszczów oraz minerałów (cynku, wapnia i żelaza). Nadają batonom chrupkości. W tej grupie możesz wybrać:
– orzechy włoskie – są źródłem roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3,
– migdały – mają więcej wapnia niż inne rodzaje orzechów,
– orzechy laskowe,
– orzechy nerkowca,
– pestki dyni – zawierające cynk i magnez,
– pestki słonecznika – równie wartościowe jak pestki dyni,
– sezam – szczególnie sezam niełuszczony jest dobrym źródłem wapnia.
Do batoników możesz również dodać wiórki kokosowe, jagody goji (uważane za superfood), płatki owsiane, ekspandowany amarantus, a nawet kawę i cynamon.
Rośliny strączkowe również możesz wykorzystać w batonikach. Dzięki nim baton będzie dostarczać również białka i żelaza. Strączki to bardzo wartościowe produkty, które możemy jeść również w deserach.