Co to jest redukcja?
Na początek warto wyjaśnić sobie krótko, czym właściwie jest redukcja, ponieważ dla osób niezwiązanych na co dzień ze światem fitness to pojęcie może wydawać się nieco niezrozumiałe. Warto wiedzieć, że to pochodzące z zakresu dietetyki słowo oznacza po prostu proces utraty masy ciała, czyli popularne odchudzanie. Podstawą skutecznej redukcji jest dobrze dopasowana dieta, lecz na proces chudnięcia składa się również wiele innych elementów. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak ograniczenie liczby spożywanych kalorii, a konkretnie wypracowanie tzw. deficytu kalorycznego.
Dieta jest warunkiem koniecznym do chudnięcia. Proces redukcji warto aby był wspomagany przez aktywność fizyczną. Warto również zdawać sobie sprawę, że celem odchudzania nie jest utrata masy ciała samej w sobie, ale redukcja tkanki tłuszczowej. Aby było to możliwe, konieczne jest dobranie odpowiedniej kaloryczności swoich posiłków. Zbyt restrykcyjne ucięcie kalorii może wywoływać negatywne efekty, takie jak m.in. zaburzenie pożytecznych procesów mających miejsce w organizmie.
Należy być tego świadomym, ponieważ wiele osób w procesie odchudzania decyduje się właśnie na skrajne diety, które nie są w stanie zaspokoić podstawowych potrzeb ciała, a przez to doprowadzają do spowolnienia metabolizmu. Z tego powodu niezwykle istotne jest dokładne zastanowienie się nad tym, co warto jeść na redukcji. Posiłki powinny być zbilansowane, ale też dopasowane do indywidualnych preferencji. Jednym z makroskładników, które ma duże znaczenie w przypadku spalania tkanki tłuszczowej, jest białko. Co warto o nim wiedzieć?