Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) mówi o tym, w jakim stopniu po spożyciu produktu, który zawiera 50 gram węglowodanów, zwiększy się stężenie glukozy we krwi w porównaniu do spożycia 50 gram samej glukozy, której IG wynosi 100. Innymi słowy, 40 gram węglowodanów w postaci arbuza spowoduje inny efekt glikemiczny niż spożycie 40 gram makaronu pełnoziarnistego.
Ze względu na wartość indeksu glikemicznego, wyróżnia się 3 grupy produktów:
– o niskim indeksie IG < 55,
– o średnim indeksie IG 55-70,
– o wysokim indeksie IG > 70.
Produkty o zerowym indeksie glikemicznym:
Kawa, herbata, jaja, mięso, owoce morza, mozzarella.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym:
grzyby, kalafior, truskawki, papryka, borówki, pomidor, przyprawy suszone, fasolka szparagowa, kiełki fasoli mung, kiszona kapusta, ogórki, oliwki, orzechy, migdały, seler naciowy, pestki dyni, zielona soczewica, owoce jagodowe, kiwi, gruszki, jabłka, owoce cytrusowe.
Produkty o średnim indeksie glikemicznym:
razowy chleb na zakwasie, pełnoziarnisty makaron, grube kasze, płatki owsiane górskie, ryż pełnoziarnisty, czereśnie, banan, kukurydza, ziemniak gotowany, ananas.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym:
pieczywo jasne, biały ryż, kasza manna, kasza jaglana, kasza jęczmienna, miód, płatki kukurydziane, płatki owsiane błyskawiczne, wafle ryżowe, napój roślinny ryżowy, napoje słodzone, frytki, arbuz, rodzynki, daktyle suszone, melon, żelki, ziemniaki puree, piwo.