Jak naturalnie wzmocnić odporność? Dieta przeciw infekcjom
Jeśli zastanawiasz się, czym wzmocnić odporność, aby kompleksowo zadbać o swój organizm, jedną z odpowiedzi będzie zdrowa dieta. Zaleca się przede wszystkim unikanie niedoborów. Nie jest to jednak takie proste. Dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu, niezbędny okazuje się dobrze ułożony plan posiłków uzupełniony o rozmaite herbaty z ziół, takich jak czystek czy pokrzywa.
A więc jaka dieta na odporność będzie odpowiednia? Tutaj znów nie ma jednej odpowiedzi, ale za to jest spora garść przydatnych wskazówek:
– Przede wszystkim nie możesz liczyć na to, że przejście z kiepskiej diety na bardzo dobrą da natychmiastowy efekt. Niestety proces wzmacniania odporności musi chwilę potrwać. Jak długo? To zależy od tego, jak wiele braków doświadczyło Twoje ciało.
– Ważne, żeby zapewnić sobie sporą podaż witamin – w tym niezastąpione są owoce i warzywa, ale pamiętaj, że mogą one nie wystarczyć. Problem może dotyczyć witamin B, które często lepiej jest pozyskać z produktów mięsnych albo witaminy D, którą wytwarza się pod wpływem promieni słonecznych lub faktycznie suplementuje, bo produkcja bakterii jelitowych jest zbyt niska.
– W trosce o odporność należy wystrzegać się diet o bardzo obniżonej wartości kalorycznej. Produkcja komórek odpornościowych, synteza pewnych białek odpowiedzi immunologicznej i samo ich działanie wymaga pewnej energii. Na deficycie kalorycznym możesz mieć jej za mało, żeby efektywnie walczyć z infekcjami. Warto w okresie obniżonej odporności unikać produktów wysoko przetworzonych, jako że ich trawienie często stanowi poważne obciążenie dla wątroby, która w razie zagrożenia infekcją będzie miała i tak sporo do zrobienia.
Kluczowe w zbilansowanej diecie są naturalne probiotyki, które wspomagają odbudowę flory jelitowej zawarte w naturalnych jogurtach. Ponadto warto zadbać o pożywienie przeciwzapalne, w tym produkty pełnoziarniste, miód oraz rozmaite oleje z nasion, pestek i orzechów, czyli takie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jadłospis dla osób o niskiej odporności powinien także skupiać się na dostarczeniu komórkom odpowiedniej ilości witaminy C, którą znaleźć można między innymi w papryce.