Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 to grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie są one jedną substancją, a składają się z kilku kwasów. Najważniejsze z nich to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i Kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA w naturalnym pożywieniu znajduje się głównie w roślinach, a EPA i DHA to składniki, które można znaleźć w rybach morskich oraz algach.
Ze względu na swoje szerokie działanie wpływają pośrednio lub bezpośrednio na większość układów w ludzkim organizmie. Są znane ze swoich antyoksydacyjnych właściwości. Działają przeciwzapalnie, co może pomagać w łagodzeniu objawów chorób przewlekłych, jak zapalenie stawów. Z tego powodów są jednym z głównych składników diety przeciwzapalnej. Warto suplementować kwasy omega-3, aby wspierać ogólne zdrowie organizmu.
Nie pozostają bez znaczenia na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca. Dzięki obniżaniu poziomu trójglicerydów i pozytywnemu wpływowi na dobry cholesterol zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca. Kwas DHA jest kluczowym składnikiem błon komórkowych w mózgu, wspomaga rozwój i funkcje poznawcze. Suplementacja kwasami omega-3 pozwala zachować mózg na dłużej w dobrej kondycji.