ludzie siedzący na ziemi z latarkami czołowymi i torebkami z prowiantem

Jedzenie w góry – jaki zabrać prowiant na wycieczkę?

Wybierasz się na wędrówkę na szlak? Nie wiesz, co zabrać do jedzenia w góry? Jakie przekąski i posiłki wziąć? Co z suchym prowiantem? Sprawdź!

Zdobywanie górskich szczytów to ogromny wydatek energetyczny dla organizmu. Aby ciało funkcjonowało prawidłowo, należy zapewnić mu odpowiednie wartości odżywcze. Co zabrać do jedzenia w góry, aby zagwarantować sobie wartościowy prowiant? Sprawdź!

Zapotrzebowanie na energię w górach – ile kalorii należy zjeść podczas wyprawy

Wybierając się na górską wyprawę, warto pamiętać, że zapotrzebowanie kaloryczne znacznie rośnie – zarówno ze względu na wysiłek fizyczny, jak i przebywanie na wysokości, gdzie warunki mogą być bardziej wymagające. Aby organizm mógł efektywnie funkcjonować, należy dostarczyć mu odpowiedniej ilości kalorii oraz właściwego bilansu składników odżywczych. Nie ma jednak uniwersalnej wartości kalorycznej, którą należy spożywać w górach, podobnie jak trudno jest ustalić ją na innych terenach. Ilość potrzebnych kalorii zależy od takich czynników jak:

– masy ciała,
– wzrostu,
– płci,
– wieku,
– stopnia aktywności.

Jak nietrudno się domyślić, inne zapotrzebowanie na energię ma młoda filigranowa kobieta, wykonująca niewymagające siły prace biurowe, a inne tęgi mężczyzna w średnim wieku, który pracuje na budowie. Tym samym też to, jaki prowiant w góry zabrać, będzie od tego zależało.

Aby wyliczyć swoje zapotrzebowanie na energię, można skorzystać z gotowych kalkulatorów. Większość z nich uwzględnia także to, ile razy w tygodniu ćwiczymy i jak intensywne są treningi. Na potrzeby tego poradnika, uśredniliśmy jednak wyniki, aby posłużyć się nimi jako przykładem. Założywszy, że zapotrzebowanie na energię wynosi od 1800 kcal do 2800 kcal, możemy napisać, że w górach rośnie ono mniej więcej dwukrotnie. Oczywiście mamy tu na myśli trekking po górach, nie zaś spacer do Morskiego Oka, do którego prowadzi asfaltowa droga.

osoba jedząca makaron

Proporcje składników odżywczych w posiłku

Zastanawiając się nad tym, jakie jedzenie zabrać w góry, należy wziąć pod uwagę nie tylko zapotrzebowanie na kalorie, ale również bilans składników odżywczych w pożywieniu. Można oczywiście wrzucić do plecaka kilka batoników i bułek, jednak nie będą to odpowiednio zbilansowane posiłki.

Co więc należy jeść, aby zapewnić sobie odpowiednie składniki odżywcze? I jak powinien wyglądać bilans składników odżywczych w prowiancie górskim? Proporcje są stosunkowo proste do zapamiętania: 55% powinny stanowić węglowodany, 30% tłuszcze, a pozostałe 15% białka. Są to oczywiście dane szacunkowe. Można modyfikować je o kilka procent. Istotne jest jednak to, by zachować, zbliżone do podanych przez nas, proporcje. Węglowodany są bowiem podstawowym źródłem energii w czasie aktywności fizycznej. Są one najefektywniej zużywane przez poddane wysiłkowi mięśnie.

To, co może w tym zestawieniu dziwić, to mała ilość białek. Podczas wędrówki po górach, zalecamy ich niskie spożycie, dlatego że zarówno ich trawienie, jak i wchłanianie i rozprowadzanie po organizmie, wymaga zużycia dużej ilości energii, co podczas aktywności nie jest elementem pożądanym.

Jedzenie w góry – na co zwrócić uwagę poza wartościami odżywczymi?

Zapasy pożywienia, które nie tylko umilą, ale również umożliwią nam pokonywanie szlaków, są w dużej mierze kwestią indywidualną. Preferencje żywieniowe są niezwykle zróżnicowane, dlatego nie da się jednoznacznie stwierdzić, co jeść w górach. Poza smakiem i składem żywności, o którym pisaliśmy wyżej, warto jednak wziąć pod uwagę także inne czynniki.

Jakie jedzenie, które zabierasz ze sobą w trasę, powinno być? Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią konserwację. Możliwość przechowywania jedzenia w temperaturze dodatniej to jeden z podstawowych czynników, który należy wziąć pod uwagę, wybierając pożywienie na wędrówkę. Podobnie jak jego wielkość, waga i kaloryczność.

Miej na uwadze to, że w górach, każdy dodatkowy kilogram w plecaku, odczuwany jest często podwójnie. Z tego powodu warto zadbać o to, by jedzenie było lekkie i kaloryczne. Warto spakować jedną, małą, ale kaloryczną przekąskę, niż kilka dużych, ale zawierających małą liczbę kalorii.

Należy także zwrócić uwagę na opakowanie posiłku. W górach nie ma śmietników, więc śmieci musisz zabierać ze sobą, dlatego warto pomyśleć o tym wcześniej. Noszenie puszek po konserwach nie jest najlepszym pomysłem. Korzystniejsze będzie lekkie i kompaktowe opakowanie z folii spożywczej lub torbeczki śniadaniowej. Aby ułatwić sobie życie, warto wziąć także pod uwagę sposób spożywania posiłku. W góry zabieramy ze sobą takie dania i przekąski, które w prosty sposób można skonsumować na szlaku.

turystyczne produkty żywnościowe i naczynia leżące na blacie

Planowanie prowiantu na wędrówkę po górskich szlakach

Podczas planowania prowiantu na wycieczkę górską, w pierwszej kolejności, należy zastanowić się nad długością trwania wyprawy. To, na ile dni jedziesz, ma podstawowe znaczenie. Inaczej pakuje się plecak na wycieczkę jednodniową, a inaczej na kilkudniowy trekking po górach. Ponadto niezwykle istotne jest także to, czy po drodze będzie możliwość uzupełnienia pożywienia i wody. Warto sprawdzić, czy na trasie znajdować się będą schroniska, w których można zjeść ciepły posiłek. Jeśli tak, odchodzi nam problem dania głównego, które zajmuje najwięcej miejsca i dokłada najwięcej dodatkowych gramów bagażu. W schronisku można także poprosić o wrzątek, dlatego planując obiady w górach, można wziąć pod uwagę dania instant lub liofilizaty, którym poświęciliśmy miejsce w dalszej części poradnika.

Przekąski w góry – jakie zabrać?

Przekąski na wycieczkę w góry powinny być wartościowe i pożywne. Nie masz pomysłu na wysokokaloryczny, niewielki posiłek w trakcie całodziennej wspinaczki? Oto propozycje!

Jedzenie na trekking – kanapka z pełnoziarnistego pieczywa

Kanapka na szlaku to jedzenie, które smakuje tak, jak nigdzie indziej. Nawet zwykła bułka z białego pieczywa i wędliny, wynosi nas na kulinarne wyżyny. Nie jest to jednak propozycja zbyt korzystna pod względem zdrowotnym. Po pierwsze dlatego, że wędlina może ulec zepsuciu, ze względu na temperaturę otoczenia. Po drugie dlatego, że biały chleb to puste kalorie. Rozwiązaniem będzie więc kanapka z pełnoziarnistego pieczywa i dobrego jakościowo sera żółtego. Jeśli nie jesteś entuzjastą/entuzjastką sera, możesz wybrać na przykład pastę z ciecierzycy, pasztet wegański o zdrowym składzie, wędzone tofu lub w wersji słodkiej dżem ze 100% owoców, masło orzechowe lub miód.

Prowiant w góry latem – warzywa pokrojone w paseczki

Osoby, które niekoniecznie lubią syte sałatki z dodatkiem fety i oliwy z oliwek, powinny zabrać ze sobą warzywa pokrojone w paseczki. Może być to marchewka, papryka czy ogórek. Takie przekąski w góry zawsze będą dobrym rozwiązaniem. Nie zapomnij o przyprawach, które uatrakcyjnią smak. Nie przesadzaj jednak z solą. Możesz zastąpić ją między innymi lubczykiem.

Chlebek bananowy – pożywne jedzenie na szlak

Kolejna pozycja to coś dla prawdziwych łasuchów. Przyjemna konsystencja upieczonego chlebka bananowego sprawi, że łatwo pokroisz go na kawałki i spakujesz do niewielkiego pudełeczka bądź zawiniesz w papier. Jeżeli masz ochotę, to posmaruj kromki masłem orzechowym, taka przekąska będzie dla Ciebie prawdziwym ładunkiem energetycznym.

Kabanosy, suszone mięso – energetyczne jedzenie w góry

Suszona wołowina, czyli tak zwane beef jerky, to produkt, który do niedawna był praktycznie nie do zdobycia. Obecnie nabyć go można zarówno w dobrych sklepach turystycznych, jak i w wielu sklepach spożywczych. Suszone mięso wołowe, podobnie jak nasze swojskie kabanosy, to świetne źródło białka. Zabezpieczone przed psuciem się produkty, to świetna propozycja na wartościową przekąskę na szlaku. Pozwalają szybko się nasycić i zajmują mało miejsca w plecaku.

Czekolada – prawdziwa bomba energetyczna

Jeśli należysz do miłośników czekolady mlecznej lub białej, nie mamy dobrych wieści. Czekolada jest wprawdzie fantastyczną przekąską, ale tylko wtedy, kiedy jest to czekolada gorzka. Zawiera znacznie więcej tłuszczu, żelaza, magnezu i potasu niż jej mleczne i białe warianty, nie posiadając w swoim składzie praktycznie w ogóle cukru. Dzięki temu łatwo się przyswaja i daje prawdziwego kopa energii.

Mężczyzna jedzący czekoladowego batonika w górach

Owoce – świeże lub suszone źródło wielu składników mineralnych

Bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik świeże i suszone owoce, to przekąski, które można zjeść bez trudu w czasie wycieczki górskiej. Zajmują niedużo miejsca, są zdrowe i smaczne. Które owoce najlepiej mieć w swoim plecaku? Przede wszystkim jabłka i banany, ale warto też mieć rodzynki, suszone morele lub śliwki.

Orzechy – lekka przekąska, którą warto zabrać w góry

Co prawda, nasz poradnik dotyczy zagadnienia: co jeść w górach, jednak nie możemy nie wspomnieć w nim o tym, jak ważne podczas wędrówki jest regularne uzupełnianie płynów. Na trasie warto mieć bukłak lub bidon z wodą a także termos z ciepłym napojem. Dobrym rozwiązaniem będzie herbata lub kawa z cukrem, która nie tylko uzupełni braki wody, ale również da kopa energii. Regularne nawadnianie organizmu jest jeszcze ważniejsze, niż jedzenie, dlatego należy pamiętać o piciu kilku łyków płynu na każdym krótkim przystanku.

Proste i syte sałatki – dobre jedzenie na wyprawy górskie

Samodzielnie przygotowane sałatki wcale nie muszą kojarzyć się z dietetycznymi potrawami. Jeżeli chcesz, aby posiłek był pożywny, smaczny i syty, to dodaj do niego kaszę (na przykład kuskus) lub ryż. Postaw na wariant bezmięsny lub mięsny, w zależności od Twoich upodobań. Do sałatki warto dodać też tofu, garść orzechów oraz ser feta. Na koniec nie zapomnij o dwóch łyżkach oliwy z oliwek.

Mężczyzna spożywający żel energetyczny w górach

Żele i batony energetyczne – paliwo na wycieczkę w góry

Tradycyjne batoniki, które w większości składają się z oleju palmowego i cukru to pozycja, której należy unikać, jeśli dba się o zdrowie. Dobrą alternatywę dla nich stanowią żele i batony energetyczne. Można je dostać zarówno w dobrych sklepach sportowych i turystycznych, jak i w wielu sklepach spożywczych. W ich składzie znaleźć można niezbędne makroelementy oraz cenny błonnik.

Dania w proszku

Jedzenie w proszku, czyli tak zwane zupki chińskie i inne dania instant nie są polecane na trasie ze względu na ubogie wartości odżywcze. Są niezdrowe i ich nadmierne spożywanie może skończyć się nienajlepiej dla układu trawiennego. Wybierając się w góry, można jednak czasami zrobić małe odstępstwo od normy. Najlepiej skorzystać z tej opcji tylko wtedy, gdy zależy nam na ograniczeniu wydatków i zjedzeniu ciepłego posiłku na szlaku. Makaron z sosem w proszku, puree ziemniaczane i zupka instant to propozycje, które należy rozważyć w takim przypadku. Zawsze lepiej będzie jednak wybrać owsiankę instant lub danie z kaszą kuskus. Przed zakupem warto przeczytać etykietę ze składem i wybrać takie danie, które będzie najmniej niezdrowe.

Liofilizaty – pełnowartościowy posiłek, który bez problemu zmieści się w plecaku

Dania liofilizowane to zdrowa alternatywa dla dań instant. Stanowią świetną propozycję na obiadokolację lub obiad na szlaku. Pozwalają zaspokoić apetyt nawet najbardziej wymagających miłośników wędrowania po górach, ponieważ występują w niezliczonych wręcz wariantach. Nie wymagają podgrzewania, wystarczy zalać wrzątkiem zawartość opakowania i poczekać aż stanie się magia. Żywność liofilizowana to nic innego niż jedzenie pozbawione wody (nawet do 95%). Jest to posiłek bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, który jest lekki i kompaktowy.

Woda i ciepłe napoje – dlaczego należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu

Suchy prowiant w góry to nie wszystko. Co jeszcze należy zabrać na wycieczkę? Niezależnie od tego, czy nie planujesz długich postojów, czy zamierzasz rozbić biwak w trakcie wędrówki – zapakuj do plecaka bukłak lub bidon z wodą, a także termos turystyczny z gorącą herbatą, która nie tylko uzupełni braki wody, ale również da kopa energii. Regularne nawadnianie organizmu jest jeszcze ważniejsze niż jedzenie, dlatego należy pamiętać o piciu kilku łyków płynu na każdym krótkim przystanku.

Wiesz już, jakie jedzenie możesz zabrać na wycieczkę w góry. Pamiętaj, aby zapewnić organizmowi odpowiednia ilość kalorii nawet na jednodniową wycieczkę. Jedzenie w góry latem czy zimą powinno zachować świeżość przez cały dzień oraz pomóc Ci przywrócić energię, jeśli zdarzy Ci się opaść z sił.

Przeczytaj także:

Znajomi robiący przerwę nad wodą w górach z pełnym ekwipunkiem w góry latem

Co zabrać w góry latem? Przygotowanie do wyprawy w góry

Co zabrać w góry latem? Co spakować do plecaka na wyprawę w góry? W jaki ekwipunek wyposażyć się na wędrówkę po górskich szlakach?

kobieta jedząca baton energetyczny w górach

Prowiant na wycieczkę – co zabrać do jedzenia w góry na wyprawę

Co warto ze sobą zabrać do jedzenia w góry? Jaki prowiant wybierać na kaloryczną przekąskę i posiłek główny? Czego potrzebuje organizm na wędrówce?

ludzie uprawiający trekking górski w odzieży trekkingowej

Czym jest trekking górski i gdzie można go uprawiać?

Sprawdź, czym jest trekking górski i czym różni się od hikingu i wspinaczki. Dowiedz się, gdzie warto wybrać się na wyprawę trekkingową. Zapraszamy!

mężczyzna z dziećmi w odzieży outdoorowej w górach

Jak się ubrać w góry jesienią? Jaki typ odzieży na trekking?

Jak się ubrać w góry jesienią? Sprawdź, jak ochronić się przed zimnem, wiatrem i jesiennym deszczem. Podpowiadamy co zabrać na wędrówkę górską.

kobieta zawiązująca włosy ze smartwatchem na ręce w górach

Jaki zegarek w góry? Sprawdź jakie parametry są ważne

Outdoorowy zegarek sportowy to bardzo przydatny w górach sprzęt. Jaki kupić zegarek w góry? Sprawdź najlepsze porady.