Jaką kawę wybrać przed lub po wysiłku?
Czy rodzaj kawy, którą wypijemy przed treningiem, ma jakiekolwiek znaczenie? Jak najbardziej. W zależności od tego, czy wypijemy kawę rozpuszczalną, czy też mieloną efekty będą zupełnie różne, gdyż inna będzie m.in. zawartość kofeiny. Nie bez znaczenia jest też rodzaj ziaren. Wyróżnia się bowiem dwie odmiany kawy, Arabicę i Robustę. Arabica zawiera mniej kofeiny, lecz mówi się, że oferuje nieco lepsze walory smakowe. Wpływ na ilość kofeiny zawartej w kawie ma też sposób palenia. Tak zwana kawa świeżo palona, której ziarna są dość jasne, zawiera więcej kofeiny od tej, która została poddana dłuższemu procesowi wypalania. Istotne jest też to, czy wypijemy kawę z mlekiem, czy zrezygnujemy z dodawania nabiału. Z reguły poleca się ciemny napój, gdyż mleko pogarsza przyswajanie kofeiny przez nasz organizm.
W takim razie, która kawa sprawdzi się najlepiej? Z reguły poleca się lekko paloną kawę, zaparzoną i wypitą bez żadnych dodatków. Dlaczego sportowcy chętnie sięgają po dawkę kofeiny i jakie alternatywy dla kawy warto wziąć pod uwagę?
Powody, przez które sportowcy często sięgają po filiżankę kawy o poranku i przed treningiem są dość proste i potwierdzone nawet przez badania. Takowe zostały opublikowane między innymi w Journal of International Society Sports Nutrition.
W trakcie badań przebadano sportowców, podając im kawę przed treningiem. Wykazały one, że kawa w trakcie treningu przyspiesza spalanie kalorii, a także poprawia zdecydowanie wyniki. Sportowcy, którzy zdecydowali się na przyjęcie kawy przed rozpoczęciem aktywności, mieli spalić nawet 15 procent więcej kalorii w ciągu jednego treningu. Właśnie dlatego kofeina jest tak chętnie wybierana przez wielu sportowców. Przyspiesza spalanie tłuszczu i poprawia wydolność, zapewniając znacznie lepsze efekty wykonanego treningu.