Czym jest kreatyna?
Kreatyna jest organicznym związkiem chemicznym, który występuje naturalnie w naszym ciele. Jej struktura zawiera elementy kwasu octowego, a także guanidyny, a pierwiastki, z których się składa to węgiel wodór, azot oraz tlen. Składniki tego związku można też przedstawić jako trzy aminokwasy. Są to kolejno arginina, glicyna i metionina. Kreatynę odkryto w roku 1832. Dokonał tego Michel Eugene Chevreul, który znalazł ją w składzie mięśnia szkieletowego. W tamtym czasie stworzono też nazwę tego związku, która pochodzi od greckiego słowa kreas oznaczającego "mięso".
W ludzkim ciele kreatyna to bardzo ważny składnik mięśni. Spotkamy ją jednak również w ścięgnach. Istnieje wiele sposobów na suplementacje kreatyny. Znajdziemy ją bowiem między innymi w rybach, a także w mięsie, głównie wołowym, wieprzowym lub w drobiu. Nie są to jednak obfite źródła tego związku. Dlatego właśnie większość sportowców decyduje się na dodatkową suplementację.