Kwasy tłuszczowe omega-3 w organizmie – działanie i dawkowanie
Działanie kwasów omega-3 zależy od kilku czynników. Bardzo istotna w tej kwestii jest ich proporcja do kwasów omega-6 w diecie. Oba rodzaje związków należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Trzeba jednak wiedzieć, że ich oddziaływanie na organizm jest przeciwstawne, dlatego też istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Kwasy omega-6 posiadają właściwości prozapalne i prozakrzepowe, natomiast omega-3 przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. W przeciętnej diecie można znaleźć więcej omega-6, ponieważ zawierają je między innymi oleje roślinne, orzechy i nasiona., W idealnym rozrachunku dobrze, aby stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 wynosił 1:1, jednak jeżeli wynosi 4:1, również korzystnie wpływa to na organizm. Dzienne spożycie kwasów EPA i DHA dla osoby dorosłej powinno wynosić około 250 mg, a kwas ALA powinien stanowić około 0,5% codziennej kaloryki. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na kwasy omega-6, których spożycie nie powinno przekraczać 4% dziennego spożycia energii.