Granola zapiekana ze świeżymi owocami w kokilkach jak przykład roślinnego źródła żelaza

Najlepsze roślinne źródła żelaza

Niedobór żelaza prowadzi do anemii i obniżonego samopoczucia. Sprawdź jakie są roślinne źródła żelaza. Co włączyć do diety, aby uniknąć niedoborów?

Być może słyszałeś, że mięso jest jedynym źródłem żelaza, a diety roślinne, to prosta droga do anemii? Nie musi tak być! Poznaj najlepsze roślinne źródła żelaza (wcale nie jest to znany z bajek szpinak) i naucz się tak komponować posiłki, aby nie doprowadzić do niedoborów.

Wegetarianizm a anemia

Żelazo odgrywa kluczową rolę w transporcie tlenu w organizmie. Będąc niezbędnym składnikiem hemoglobiny w czerwonych krwinkach, umożliwia przenoszenie tlenu z płuc do tkanek oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc.

Zbyt mała ilość żelaza w diecie może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru żelaza, której objawami są:

– zmęczenie i osłabienie,
– spadek odporności,
– bladość skóry,
– łamliwość paznokci i wypadanie włosów,
– zmniejszona wydolność fizyczna.

Jeśli zauważysz powyższe objawy u siebie, koniecznie zrób badania krwi. Warto zrobić morfologię oraz sprawdzić poziom ferrytyny. Jest ona magazynem żelaza i najlepiej pokazuje ilość żelaza w organizmie. Lekarz może również zlecić inne badania (krzywą wchłaniania żelaza, TIBC), które pomogą ustalić przyczynę anemii.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi:

– 8 mg dla mężczyzn,
– 18 mg dla kobiet.

Wegetarianie i weganie są bardziej narażeni na niedobory żelaza, ponieważ żelazo z produktów roślinnych (niehemowe) jest gorzej przyswajalne niż żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego (żelazo hemowe). Dlatego zaleca się, aby podaż żelaza u osób na dietach roślinnych była 1,8 raza wyższa, co daje odpowiednio 14,4 mg dla mężczyzn i 32 mg dla kobiet. Kobiety potrzebują ponad dwa razy więcej żelaza niż mężczyźni (ze względu na comiesięczną utratę krwi), a jednocześnie spożywają mniej kalorii, co sprawia, że są najbardziej narażone na niedobory. Dlatego kobiety powinny szczególnie zwracać uwagę na ilość żelaza w swojej diecie i regularnie się badać.

Komosa ryżowa w drewnianej misce jako jedna z najlepszych roślinnych źródeł żelaza

Źródła żelaza w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

W diecie tradycyjnej, produktami bogatymi w żelazo są wątroba oraz czerwone mięso, czym je zastąpić w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?

Roślinne produkty będące dobrym źródłem żelaza to (w nawiasie zawartość żelaza w 100 g produktu):

1. rośliny strączkowe gotowane:
– soja (15,7 mg)
– soczewica (3,3 mg)
– biała fasola (3,7 mg)
– ciecierzyca (2,9 mg)
– tofu (2,1 mg)

2. orzechy i pestki
– nasiona dyni (8,8 mg)
– pestki słonecznika (5,3 mg)
– sezam (14,6 mg)
– nerkowce (6,7 mg)

3. zboża i pseudozboża
– amarantus (7,6 mg)
– komosa ryżowa (2,8 mg)
– płatki owsiane (4,3 mg)

4. suszone morele (2,7 mg)

5. kakao (13,9 mg)

6. warzywa
– natka pietruszki (6,2 mg)
– buraki (1,6 mg)
– ziemniaki w skórce (2,7 mg)

Wegetarianie mają do dyspozycji również jaja. Jedno jajko zawiera około 1 mg żelaza. 

Aby zwiększyć spożycie żelaza, warto nasiona roślin strączkowych dodawać do co najmniej 2 posiłków dziennie. To właśnie rośliny strączkowe są najlepszym produktem zastępującym mięso. Częstym błędem, popełnianym przez wegetarian, jest jedzenie w miejsce mięsa produktów nabiałowych (kanapka z serem, jogurty). Takie postępowanie może doprowadzić na niedoborów żelaza, ponieważ nabiał nie tylko nie zawiera żelaza, ale jeszcze dodatkowo hamuje jego wchłanianie.

Kobieta jedząca batonik zbożowy jako drugie śniadanie

Jak jeść rośliny strączkowe?

Soczewica, ciecierzyca czy fasola, nie zawierają najwięcej żelaza na 100g, ale łatwo zjeść ich więcej niż bardziej bogatego w żelazo sezamu czy pestek dyni. Aby uniknąć niedoborów żelaza regularnie sięgaj po strączki. Możesz je jeść w postaci:

1. past do chleba – najbardziej znana to hummus, ale w domu zrobisz równie pyszną pastę z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów,
2. roślinnych kotletów – pieczonych w piekarniku lub smażonych na patelni,
3. dodatku do sałatki – świetnie sprawdzi się tutaj czerwona fasola, wędzone tofu i tempeh,
4. dodatku do zup – do ogórkowej, jarzynowej dodaj żółtą soczewicę, do pomidorowej świetnie sprawdzi się czerwona.

Latem często sięgaj po fasolkę szparagową i bób, które również są strączkami. Poza żelazem zawierają również cenny błonnik, witaminy z grupy B, witaminę K, wapń i magnez. Zimą możesz korzystać z mrożonek.

Zapomnij o obiadach opartych tylko na zbożach i warzywach. Ryż z warzywami czy makaron ze szpinakiem są szybkie w wykonaniu, ale zawierają za mało żelaza. Do obiadu dodaj strączki, pełnoziarnistą kaszę, a całe dane posyp pestkami dyni. Nie zapomnij również o surowych warzywach lub owocach, które będą źródłem witaminy C.

Produkty strączkowe można dodać również do dań na słodko. Ciecierzycę możesz zmiksować w koktajlu, a z czerwonej fasoli i tofu zrobić czekoladowe brownie. Z mąki z ciecierzycy możesz zrobić gofry, omlet lub muffinki.

Jak poprawić wchłanianie żelaza roślinnego?

Ilość żelaza w organizmie zależy nie tylko od tego ile go zjemy, ale również jak dużo zostanie wchłonięte. Żelazo z produktów roślinnych (niehemowe) gorzej się wchłania. Dlatego, aby zwiększyć przyswajanie żelaza, do każdego posiłku dodaj produkty będące źródłem witaminy C (takie jak owoce cytrusowe, papryka, brokuły, truskawki czy kiszone warzywa). Dodatek witaminy C (w ilości 50-70 mg) zwiększa przyswajanie żelaza 2-4 razy.

Zielone liście (takie jak natka pietruszki, jarmuż, brukselka) zawierają równocześnie żelazo i witaminę C. Włączenie ich do codziennych posiłków sprawi, że będą one bardziej wartościowe.

Na wchłanianie żelaza ma również wpływ zdrowie jelit. Warto zadbać o swój mikrobiom, jedząc kiszonki oraz stosując probiotyki. Badania pokazują, że probiotyki mające w składzie szczep Lactobacillus plantarum 299v pozytywnie wpływają na wchłanianie żelaza.

Zaletą żelaza niehemowego jest to, że nie można go przedawkować. Organizm wchłonie z jelit tyle, ile potrzebuje. Żelazo z produktów mięsnych jest wchłaniane w tej samej ilości niezależnie od potrzeb organizmu i może prowadzić do nadmiaru.

Humus z ziarnami ciecierzycy udekorowany natką pietruszki w półmisku jako najlepsze roślinne źródło żelaza

Co zmniejsza przyswajalność żelaza niehemowego?

Przyswajalność żelaza dodatkowo obniża spożywanie w trakcie posiłków kawy i herbaty oraz nabiału. U zdrowych osób nie potrzeby ograniczania tych produktów, ale jeśli masz już stwierdzony niedobór żelaza, to kawę, herbatę, jogurt lub kefir pij godzinę po posiłku, a nie w jego trakcie.

Produkty zawierające fityniany, takie jak zboża i rośliny strączkowe, mogą zmniejszać absorbcję żelaza. Moczenie, kiełkowanie i fermentacja tych produktów mogą pomóc zredukować zawartość fitynianów i poprawić przyswajalność żelaza.

Jak podnieść poziom ferrytyny u wegetarian?

Ferrytyna jest białkiem, które magazynuje żelazo w komórkach, a jego poziom we krwi jest wskaźnikiem zapasów żelaza w organizmie. Poza dbałością o odpowiednią podaż żelaza, warto zwrócić również uwagę na ilość białka w diecie. Białko jest niezbędne do syntezy hemoglobiny, która zawiera żelazo. Jeśli organizm ma wystarczającą ilość białka, procesy metaboliczne związane z hemoglobiną i innymi białkami zawierającymi żelazo są bardziej efektywne, co może wpływać na podniesienie poziomu ferrytyny. Niski poziom ferrytyny może wymagać włączenia suplementacji żelazem.

Białko roślinne znajduje się w tych samych produktach, w których jest żelazo. Bazując na strączkach, kaszach i warzywach, dostarczysz potrzebną ilość białka i żelaza.

Grillowane warzywa ser halloumi i kiełbaski roślinne na grillu elektrycznym

Suplementacja żelazem

Suplementacja żelazem może być konieczna w przypadku dużych niedoborów, które ciężko jest wyprowadzić dietą. O włączeniu suplementów zawsze powinien decydować lekarz, po przeprowadzeniu odpowiednich badań i ustaleniu powodu niedoboru żelaza.

Nadmiar żelaza może być toksyczny i uszkodzić wątrobę. Objawami nadmiaru żelaza są bóle stawów, brzucha, ciemnienie skóry, a nawet przewlekłe zmęczenie. Dlatego zanim sięgniesz po suplement szukaj przyczyny niedoborów i skup się na dobrze zbilansowanej diecie. W razie wątpliwości warto skonsultować się z dietetykiem.

Podsumowanie

Dobrze zbilansowane diety roślinne są zdrowe i mogą być stosowane przez ludzi w każdym wieku. Warto jednak nauczyć się je dobrze układać, ze szczególnym uwzględnieniem ilości i biodostępności żelaza. Główne źródła tego pierwiastka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, to rośliny strączkowe, orzechy i nasiona oraz pseudozboża. Zadbaj o to, aby Twoje posiłki były oparte na niskoprzetworzonych produktach, unikaj produktów z białej mąki (pieczywo, makaron), słodyczy oraz nie przesadzaj z nabiałem, który nie zawiera żelaza.

Dietetyk Maria Pabich

Autor Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Placki wegańskie na talerzu przygotowane na obiad przyozdobione kwiatem cukrem pudrem i brzoskwinią

Co jedzą weganie na obiad? 5 przepisów na wege dania obiadowe

Sprawdź nasze pomysły na wegańskie obiady. Proste, pyszne i sprawdzone przepisy na dania dla całej rodziny. Co jedzą weganie na szybki obiad.

Osoba wyciągająca z wody rybę ręką

Czy wegetarianie jedzą ryby i owoce morza?

Czy wegetarianizm dopuszcza jedzenie ryb i owoców morza? Czy wegetarianin odrzuca wszystkie produkty odzwierzęce? Sprawdź

Półmisek z ciecierzycą przy gałązce z pomidorami

Roślinne źródła wapnia dla wegan – jak zapewnić wapń w diecie?

Jak dostarczyć wapń w diecie roślinnej? Jakie są najlepsze źródła wapnia dla wegan? Czy weganie mają wyższe ryzyko złamań? Sprawdź w artykule!

Wegańskie śniadanie owsianka z musem z czerwonych owoców udekorowana truskawkami i czerwoną porzeczką obok słoiczek z migdałami

Co jedzą weganie na śniadanie? 5 pomysłów na wegańskie posiłki

Co weganie jedzą na śniadanie? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na słone i słodkie śniadania, bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Półmisek w którym znajdują się suplementy diety witaminą D w postaci kapsułek

Suplementacja dla wegan – poznaj ważne witaminy i minerały

Witamina D, B12, kwasy omega-3, żelazo. Poznaj niezbędną suplementację dla wegan, aby uniknąć niedoborów. Jakie suplementy dla wegan wybrać?