Dieta intermittent fasting, czyli dieta IF. Na czym polega i ile trwa?
Klasyczna dieta zakłada najczęściej wprowadzenie około pięciu posiłków w ciągu dnia, sumujących się w określoną wartość kaloryczną. Jeść zaczyna się tuż po przebudzeniu, a następnie w odstępach 3-4 godzinnych powinno się przyjmować kolejne, małe porcje. Skład diety dobierany jest na podstawie indywidualnych potrzeb i parametrów organizmu. Metoda ta jest zalecana szczególnie dla osób bardzo aktywnych fizycznie i zawodowo, pozostających w nieustannym ruchu i z prawidłowym BMI.
Tymczasem post przerywany zakłada utrzymanie takiej samej bądź podobnej ilości kalorii jak w powyższym przypadku, z jednym zastrzeżeniem: wprowadzenia nieco dłuższych niż czas snu godzin postnych. Czas, w którym w ciągu dnia można jeść, nazywany jest oknem żywieniowym. Ile trwa taka przerwa? Najpopularniejsze przedziały wyglądają następująco:
– dobowy 16/8, bardzo często stosowany, w którym przez 8 godzin można spożywać posiłki, a przez kolejnych 16 godzin obowiązuje przerwa od jedzenia;
– tygodniowy 5/2, określany jako „szybka dieta”, gdzie przez pięć dni je się normalnie, a dwa kolejne obligują do zjedzenia jednego posiłku (maksymalnie 500 kalorii) na dobę;
– dobowy 20/4, intensywny, z sugestią jednego dużego (tzw. OMAD – One Meal A Day) lub dwóch mniejszych posiłków w ciągu czterech godzin;
– post okresowy 24h, 36h, 48h – na podstawie obserwacji zachowań organizmu w cyklach dobowych, można sprawdzić jakie rezultaty będzie dawało rozszerzenie czasu postu. Zazwyczaj tempo spadku wagi jest wtedy zauważalnie szybsze.