Łosoś na talerzu z kwasami omega 3 połączony z ziołami

Omega-3 z czym nie łączyć, a z czym łączyć? Suplementacja

Kwasy tłuszczowe omega-3 to jedne z najważniejszych składników, jakie należy dostarczać do ludzkiego organizmu. Dowiedz się, z czym nie łączyć ich.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to jedne z najważniejszych składników, jakie należy dostarczać do ludzkiego organizmu. Aby odnieść maksymalne korzyści z suplementacji, należy przestrzegać kilku prostych zasad, które znacząco poprawią wchłanianie tej substancji. Znaczenie ma nie tylko forma dostarczanego preparatu, ale również inne kwestie.

Jaki jest mechanizm wchłaniania Omega-3?

Proces trawienia i przyswajania omega-3 to skomplikowany proces. Wchłanianie kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak EPA i DHA, rozpoczyna się w żołądku, gdzie spożyte triglicerydy ulegają częściowemu rozbiciu pod wpływem soków żołądkowych. W kolejnym kroku do gry wchodzi lipa (enzym trzustkowy), który w dwunastnicy rozkłada triglicerydy na wolne kwasy tłuszczowe i monoglicerydy. Dzięki solom żółciowym możliwe jest rozpuszczenie tłuszczów w wodnistym środowisku jelita cienkiego.

Następnie zachodzi proces transportu kwasów tłuszczowych omega-3 do poszczególnych komórek nabłonkowych jelita cienkiego. Jak można zauważyć, zanim tabletka z suplementem diety zacznie działać, to w organizmie zachodzi cała masa procesów. Lipoproteiny odpowiedzialne za transport tłuszczów umożliwiają przemieszczanie się w wodnym i solnym środowisku. Dzięki temu omega-3 może być dostarczone do różnych tkanek bez rozkładu.

Ostatnim krokiem jest trafienie do układu limfatycznego i krwiobiegu. W nim kwasy tłuszczowe omega-3 są dostarczane do różnych narządów i tkanek, gdzie pełnią swoje kluczowe funkcje biologiczne. W tym miejscu zaczynają one wykazywać swoje działanie przeciwzapalne, wspieranie zdrowia serca i mózgu, oraz szereg innych procesów. Omega-3 wspierają krzepliwość krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Niedobór kwasów tłuszczowych prowadzi do zaburzenia procesów zachodzących w organizmie.

Mężczyzna trzymający w ręku wkładający do buzi kapsułkę z kwasami omega 3

Czy kwasy tłuszczowe Omega-3 wchłaniają się lepiej z jedzenia?

Większość substancji lepiej wchłania się z naturalnego pożywienia niż syntetycznych form. Dzieje się to przynajmniej z kilku przyczyn. Pierwszą z nich jest fakt, że kwasy tłuszczowe omega-3 lepiej wchłaniają się w obecności innych tłuszczów w diecie wspomaga wchłanianie omega-3, ponieważ są one lipidami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Czyli, aby były one trawione niezbędna jest obecność innych lipidów. Warto wziąć to pod uwagę również w kontekście suplementacji, którą warto zażywać wraz z obfitym posiłkiem. Oprócz tego naturalne pożywienie stymuluje produkcje żółci i enzymów trawiennych, które ułatwiają wchłanianie i wykorzystanie różnego typu substancji. Algi są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych np. omega-6.

Dodatkowo naturalne źródła omega-3 zawierają inne składniki odżywcze, takie jak witaminy D i E, które mogą synergicznie wspierać wchłanianie tych kwasów tłuszczowych. Witaminy te pełnią istotną rolę w metabolizmie lipidów i ich transporcie w organizmie, co może dodatkowo zwiększać biodostępność omega-3. Bez wątpienia forma suplementów również ma znaczenie. Różnego typu rodzaje substancji będą w inny sposób wykorzystywane przez organizm.

Jak w każdym przypadku najważniejsze jest naturalne żywienie i to ono jest najcenniejszą formą dostarczania danej substancji. Jeżeli jednak nie jesteś w stanie przyswoić kwasów tłuszczowych omega-3 z naturalnego pożywienia to suplementacja będzie wtedy idealnym wyborem. Warto podkreślić, że większość osób nie spożywa adekwatnej ilości ryb i innych produktów bogatych w niezbędne kwasy tłuszczowe. Suplementacja kwasami omega-3 poprawia ciśnienie krwi i może zmniejszyć nieprzyjemne objawy chronicznego nadciśnienia.

Nasiona lnu w miseczce obok karafka z oliwą z oliwek

Najlepiej wchłanialna forma omega-3

Kiedy planujemy suplementację, to warto ją robić jak najlepiej. Najlepiej wchłanialną formą suplementu diety omega-3 są triglicerydy oraz fosfolipidy. Triglicerydy, będące naturalną formą występującą w rybach, są dobrze przyswajane przez organizm, ponieważ są łatwo rozpoznawane i metabolizowane przez układ trawienny. Mimo tego niezbędne jest również przyjmowanie ich w towarzystwie głównego posiłku. Zwiększy to jeszcze wchłanialność substancji.

Chociaż suplementy w formie restryfikowanych triglicerydów często mają wyższą biodostępność w porównaniu do innych form. Istnieją jednak suplementy z fosfolipidami, które cechują się znakomitą przyswajalnością. Do takich przykładów należy olej z kryla. Błony komórkowe w głównej mierze zbudowane są z fosfolipidów, które ułatwiają ich transport i wbudowanie w komórki. Dzięki temu mogą być lepiej przyswajalne niż triglicerydy, szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę przyswajanie kwasu DHA. Znaczenie ma nie tylko źródło kwasów, ale również ilość kwasów przyjętych w jednej dawce.

Istotna jest również forma fizyczna przyjmowanego suplementu. Kapsułki żelowe są jedną z najczęściej spotykanych form. Użyta w nich żelowa kapsuła ma chronić suplement przed rozkładem w zbyt wczesnym odcinku przewodu pokarmowego. Są one łatwe do połknięcia i chronią przed utlenianiem. Mimo żelowej powłoki, która pozytywnie wpływa również na połykanie preparatu niektórzy mogą mieć problem z przyjęciem go w takiej formie. Suplement w płynnej formie wymaga skrupulatnych warunków przechowywania. Niedobór omega-3 może prowadzić do zwiększenia stanu zapalnego oraz pogorszenia pracy układu odpornościowego . Badania sugerują, że powinniśmy spożywać 250 mg DKA i EPA dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego.

Kwasy omega 3 w kapsułkach żelowych w miseczce

Z czym łączyć kwasy omega-3?

Aby osiągnąć maksymalne korzyści z suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 warto łączyć je z odpowiednimi grupami produktów i suplementów. Przede wszystkim, dobrze jest spożywać je z tłuszczami z innych źródeł, ponieważ omega-3 są tłuszczami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Jeżeli chcemy, aby nasz suplement z omega-3 wchłaniał się dobrze, to w pierwszej kolejności należy zadbać o jego tłuste towarzystwo. Oliwa z oliwek, awokado, orzechy czy nasiona, może znacząco poprawić ich wchłanianie. Najlepiej jednak robić to w towarzystwie głównego posiłku. Dodatek oleju do każdej przyjętej porcji suplementu mógłby zwiększać ryzyko wzrostu masy ciała.

Znakomicie na wchłanianie omega- 3 wpływają produkty bogate w witaminę E. Jest to silny antyoksydant, który dzięki swoim właściwościom chroni tłuszcze przed utlenianiem. Warto podkreślić, że jest to kluczowe, bo utlenione kwasy tłuszczowe omega-3 tracą swoje prozdrowotne właściwości. Naturalne źródła witaminy E, takie jak orzechy, nasiona, szpinak czy brokuły. Dobrze jednak sprawdzi się również syntetyczna forma witaminy.

Bardzo często spotyka się mieszane suplementy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D. Nie jest to przypadkowe połączenie. Witamina D współdziała z omega-3 w różnych procesach metabolicznych, zwłaszcza w kontekście zdrowia kości, funkcji odpornościowych oraz zdrowia serca. Jest ona również witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina D w pożywieniu istnieje w znikomych ilościach, dlatego najlepiej poprawia stan zdrowia w formie suplementu. Kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy.

Z czym nie łączyć kwasów omega 3?

Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na to, z czym przyjmować dany suplement, ale również, z czym nie łączyć kwasów tłuszczowych omega-3. Chociaż substancja ta rozpuszcza się w innych tłuszczach i poprawiają jej wchłanianie, to warto zwrócić uwagę, aby były to źródło dobrych lipidów. Tłuszcze nasycone, które znajdują się w przetworzonych produktach spożywczych, fast foodach, margarynach i niektórych wypiekach mogą konkurować z omega-3 o wchłanianie i obniżać efekty zdrowotne, jakie przynosi.

Kwasy omega-3 nie powinny być też łączone z wysokimi dawkami błonnika w jednym posiłku. Błonnik, zwłaszcza ten rozpuszczalny, może wiązać się z tłuszczami w przewodzie pokarmowym, co może ograniczać wchłanianie omega-3. Nie oznacza to jednak, że należy eliminować go ze swojej diety. Błonnik znakomicie wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, jednak w towarzystwie omega-3 nie sprawdzi się najlepiej.

Jeżeli przyjmujesz leki, to warto skonsultować z lekarzem porę i możliwość przyjmowania dodatkowych dawek kwasów tłuszczowych omega-3. Suplement może nie tylko obniżyć działanie leku i zmniejszać jego skuteczność, ale może również nasilać potencjalne skutki uboczne. Chociaż w przypadku omega zdarza się to rzadko, to w przypadku chorób przewlekłych wszelkie wybory najlepiej skonsultować ze specjalistą. Nadmiar kwasów może powodować interakcję z medykamentami.

Dietetyk Patryk Buczkowski

Autor: Patryk Buczkowski

Jestem dietetykiem klinicznym oraz trenerem personalnym. Ukończyłem studia dietetyczne na Collegium Medicum UJK i Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Jestem absolwentem szkoły policealnej na kierunku trener personalny. W mojej pracy stawiam na połączenie wiedzy teoretycznej z praktyką, którą zdobywam od 2020 roku, rozpoczynając pracę zawodową jeszcze podczas studiów. Szczególnie interesują mnie tematy związane z dietetyką sportową, modelowaniem sylwetki oraz wpływem poszczególnych składników diety na zdrowie człowieka. W wolnym czasie aktywnie uprawiam sport, doskonaląc się w sportach walki.

Przeczytaj także:

Kwasy omega-3 w kapsułkach żelowych w miseczce

Jaki wybrać kwasy omega-3? Co to jest i dla kogo suplementacja?

Suplementacja omega-3 jest jednym z najlepszych sposobów na zadbanie o ogólne zdrowie organizmu. Wybierz najlepszy suplement z tym składnikiem!

Mężczyzna trzymający w ręku wkładający do buzi kapsułkę żelową kwasy omega 3 6 9

Kwasy omega 3, 6, 9 – jaki, kiedy wybrać?

Kwasy omega 3 6 9 to jedne z najważniejszych składników dla ludzkiego organizmu. Warto wybrać suplement o dobrym składzie!

Półmisek w którym znajdują się suplementy diety witaminą D w postaci kapsułek

Suplementacja dla wegan – poznaj ważne witaminy i minerały

Witamina D, B12, kwasy omega-3, żelazo. Poznaj niezbędną suplementację dla wegan, aby uniknąć niedoborów. Jakie suplementy dla wegan wybrać?

Witamina D – niedobór i suplementacja | Blog Decathlon

Witamina D – niedobór i suplementacja

Witamina D w ludzkim organizmie wpływa na szereg procesów, ale jej główną funkcją jest utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i fosforu.

Suplement omega 3 przechowywany w szklanym pojemniku

Kwasy omega-3 – właściwości. Na co stosować omega 3?

Kwasy omega-3 pełnią ważną funkcję w ludzkim organizmie. Na co stosować kwasy omega 3? Co warto wiedzieć o tych tłuszczach? Sprawdź!