Rozgrzewająca zupa na zimę podana w półmisku z plastrami boczku ozdobiona pietruszką

Rozgrzewające zupy na zimę i jesień – przepisy

Najlepszym sposobem na rozgrzanie w chłodniejsze dni są pożywne, aromatyczne zupy. Sprawdź nasze przepisy na rozgrzewające zupy na zimę

Gdy temperatura za oknem spada, mamy mniejszą ochotę na sałatki i owoce, a większą na ciepłe dania. W chłodniejsze dni warto rozgrzać się talerzem aromatycznej i pożywnej zupy. Sprawdź nasze przepisy na pyszne, sycące zupy, w wersji klasycznej i wegańskiej.

Dlaczego warto jeść zupy?

Jako dietetyczka bardzo polecam jedzenie zup, są one lekko strawne i niskokaloryczne, a jednocześnie dają poczucie sytości. Nie tylko rozgrzewają, ale też nawadniają organizm. Dzięki zupom możemy zwiększyć ilość zjadanych codziennie warzyw (szczególnie tych mniej popularnych, jak seler czy korzeń pietruszki) oraz roślin strączkowych.

Zupy są też bardzo praktyczne, nie wymagają dużych nakładów pracy na przygotowanie (gotują się prawie same), łatwo przygotować ich większą ilość i szybko odgrzać zupę kolejnego dnia. Jeśli masz w pracy możliwość odgrzania posiłku, zupa może być wygodną opcją. Ale nie ma tu ograniczeń, możesz jeść zupę na śniadanie, obiad lub ciepłą kolację.

Zachęcam do znalezienia kilku sprawdzonych przepisów na zupy, które będą praktycznych i zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Jesienią postaw na dynię, ziemniaki, buraki, marchew. Zimą nie bój sięgać po mrożone warzywa. Gotowe mieszanki warzyw ułatwiają gotowanie, są już umyte, obrane i pokrojone.

 Rozgrzewające zupy na zimę i jesień podana na talerzu

Rozgrzewająca zupa na jesień

Sposobem na rozgrzanie może być talerz zupy, szczególnie jeśli dodamy do niej rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kurkuma. Te przyprawy nie tylko dodają zupie głębi smaku, ale również oferują szereg korzyści zdrowotnych.

– Imbir – działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i poprawia krążenie krwi, co dodatkowo podnosi temperaturę ciała.
– Kurkuma – zawierająca kurkuminę, jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera odporność i ma właściwości przeciwzapalne.
– Cynamon – ma działanie antyoksydacyjne, wspiera metabolizm i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi.

 Rozgrzewająca zupa krem na zimę i jesień podana w misce na drewnianej tacy

3 pomysły na dodatki do zup krem

Zupy krem są eleganckie, sprawdzą się idealnie na rodzinnych uroczystościach. Najczęściej podaje się je z grzankami, są jednak również inne ciekawe i smaczne opcje. Zobacz jak możesz urozmaicić swoje zupy i dodać im jeszcze więcej wartości.

Zupę krem możesz posypać:

1. drobno posiekanymi zielonymi liśćmi – najpopularniejsza jest pietruszka, ale świetnie sprawdzi się również jarmuż, rukola czy bazylia,
2. orzechami lub pestkami (dynia, słonecznik) – mogą być prażone na suchej patelni, jeśli lubisz,
3. roślinami strączkowymi – dodadzą zupie białka i błonnika, zupę możesz posypać gotowaną lub prażoną ciecierzycą.

Kremy przygotowane z samych warzyw będą bardzo lekkie i niskokaloryczne, aby to zmienić możesz już w zupie zmiksować soczewicę lub ciecierzycę.

Przepisy na rozgrzewające zupy na jesień i zimę

Poniżej znajdziesz kilka prostych i zdrowych przepisów na rozgrzewające zupy, które możesz przygotować zarówno w wersji klasycznej, jak i wegańskiej.

Zupa ogórkowa

Składniki:

– 1 szklanka soczewicy
– 2 łyżki nasion amarantusa
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 5 ziemniaków
– 5 cm kawałek pora
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 5 kiszonych ogórków
– sól

Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odcedź, przepłucz na sitku. Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj soczewicę, łyżeczkę soli i zacznij gotować. Gdy woda się zagotuje, dodaj rozdrobnione w blenderze lub starte na tarce marchewkę i pietruszkę, pokrojonego w plasterki pora, amarantus i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 20 minut. Dodaj zmiksowane w blenderze ogórki, pestki dyni i płatki drożdżowe.

Krem z dyni

To najlepsza zupa krem na jesień, ze względu na sezon na dynię. W innych miesiącach możesz przygotować podobną zupę wykorzystując bataty.

Składniki:

– 1 dynia hokkaido
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– oliwa z oliwek
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 1 szklanka bulionu
– 1 pomidor malinowy
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól

Cebulę smaż na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Zalej bulionem i gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój w ćwiartki i dodaj do zupy. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, kurkumę, mleko kokosowe i zmiksuj blenderem na krem. Na talerzu posyp pestkami dyni lub parmezanem. Przy większym apetycie, zupę możesz zjeść z makaronem lub kaszą jaglaną.

Zupa z soczewicy z kaszą gryczaną

Nie ma jesieni bez wycieczki na grzyby, które ususzone będą dodatkiem do jesiennej zupy z soczewicy.

Składniki:

– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 5 ziemniaków
– 5 suszonych grzybów
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżeczka kurkumy
– przyprawy (2 liście laurowe, 4 ziela angielskie)
– sól, pieprz

Grzyby zalej na noc zimną wodą. Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Odcedź i przepłucz na sitku. Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj soczewicę, kaszę gryczaną, zmiksowane lub starte na tarce warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby (razem z wodą w której się moczyły), przyprawy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotuj przez 20 minut. Na koniec gotowania dodaj płatki drożdżowe i kurkumę.

 Rozgrzewające zupy na zimę i jesień podane w dwóch miskach na drewnianej tacy do serwowania dań ozdobione listkami bazylii

Zupa grochowa

Grochówka może być pyszna również bez mięsa. Wypróbuj innej wersji z wędzonym tofu zamiast boczku czy kiełbasy.

Składniki:

– 250 g łuskanego grochu
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 5 ziemniaków
– 1 kostka wędzonego tofu
– 1 cebula
– 2 łyżki majeranku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka soli

Groch zalej zimną wodą na 8 godzin lub na całą noc. Rano odcedź, przepłucz na sitku. Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj groch i gotuj pod przykryciem przez 60 minut. Gdy groch zmięknie dodaj starte na tarce warzywa, sól, gotuj kolejne 10 minut. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i pokrojone w kostkę wędzone tofu. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Ziemniaki, tofu oraz majeranek dodaj do garnka z zupą. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec dodaj kurkumę i ewentualnie płatki drożdżowe.

Krem brokułowy

Składniki:

– 200g groszku świeżego lub mrożonego
– 200g brokułu
– 0,6 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
– sól

Brokuł podziel na różyczki, dodaj groszek, zalej wywarem, dodaj 1/2 łyżeczki soli i gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj blenderem, ewentualnie dodaj więcej soli do smaku. Posyp zupę ulubionymi dodatkami.

W ten sam sposób możesz przygotować kremy z innych warzyw (na przykład z kalafiora), to najprostszy przepis.

Podsumowanie

Zupy to zdecydowanie więcej niż tylko znany wszystkim rosół i pomidorowa. Wyrusz w kulinarną przygodę i poznaj zimowe zupy pełne warzyw. Z dodatkiem mięsnym lub fasolą będą pełnowartościowym posiłkiem, który przygotujesz w 30 minut.

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Trzy treściwe rozgrzewające zupy w miskach z uszami idealne na obiad zimą

Co jeść zimą? Jak ułożyć zimowy jadłospis, aby był odżywczy?

Jak zimą dostarczyć sobie witamin i minerałów? Jak dbać o odporność? Jak wygląda zdrowa dieta na zimę? Co jeść zimą? Sprawdź nasze wskazówki.

Grafika przedstawiająca napój na zimę gorąca czekolada w kubku

Co pić, gdy jest zimno? Napoje na jesień i zimę – przepisy

Gorąca czekolada, ciepła herbata, a może jakiś inny rozgrzewający napój? Sprawdź, co pić w zimne dni wraz z przepisami na rozgrzewające napitki.

Dietetyczne produkty spożywcze przygotowywane na grillu

Dietetyczny grill czyli fit dania z grilla dla każdego

Jak przygotować dietetyczny grill? Dania z grilla w wersji fit nie tylko na bazie warzyw. Sprawdź, jak stworzyć kolorowe dietetyczne potrawy na grilla

Placki wegańskie na talerzu przygotowane na obiad przyozdobione kwiatem cukrem pudrem i brzoskwinią

Co jedzą weganie na obiad? 5 przepisów na wege dania obiadowe

Sprawdź nasze pomysły na wegańskie obiady. Proste, pyszne i sprawdzone przepisy na dania dla całej rodziny. Co jedzą weganie na szybki obiad.

Grillowane na grillu szaszłyki warzywne kukurydza i bakłażan jako alternatywa dla wegan i wegetarian

Co na grilla dla wegetarian? Wegetariańskie i wegańskie przepisy

Jak przygotować grill wegetariański? Sprawdź nasze pomysły i przepisy na grilla dla wegetarian i wegan. Co grillować i jak przyrządzić?