Dlaczego warto jeść zupy?
Jako dietetyczka bardzo polecam jedzenie zup, są one lekko strawne i niskokaloryczne, a jednocześnie dają poczucie sytości. Nie tylko rozgrzewają, ale też nawadniają organizm. Dzięki zupom możemy zwiększyć ilość zjadanych codziennie warzyw (szczególnie tych mniej popularnych, jak seler czy korzeń pietruszki) oraz roślin strączkowych.
Zupy są też bardzo praktyczne, nie wymagają dużych nakładów pracy na przygotowanie (gotują się prawie same), łatwo przygotować ich większą ilość i szybko odgrzać zupę kolejnego dnia. Jeśli masz w pracy możliwość odgrzania posiłku, zupa może być wygodną opcją. Ale nie ma tu ograniczeń, możesz jeść zupę na śniadanie, obiad lub ciepłą kolację.
Zachęcam do znalezienia kilku sprawdzonych przepisów na zupy, które będą praktycznych i zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Jesienią postaw na dynię, ziemniaki, buraki, marchew. Zimą nie bój sięgać po mrożone warzywa. Gotowe mieszanki warzyw ułatwiają gotowanie, są już umyte, obrane i pokrojone.