Wysokobiałkowe śniadanie owsianka na mleku ze świeżymi owocami i nasionami chia

Śniadanie wysokobiałkowe – pomysły i inspiracje

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, sprawdź dlaczego warto dodać do niego białko. Wysokobiałkowe śniadanie, a sytość.

Jak dobrze zacząć dzień, jeśli nie od smacznego i sycącego śniadania? To właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, który dostarcza energii niezbędnej do efektywnego działania przez kilka kolejnych godzin pracy, nauki lub aktywności fizycznej. Po długiej nocy, kiedy organizm odpoczywał i regenerował się, potrzebuje solidnej dawki składników odżywczych, aby móc funkcjonować na pełnych obrotach. Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe, dostarczające wszystkich niezbędnych składników: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów. 

Białko na śniadanie – dlaczego to takie ważne?

Zdarza Ci się rezygnować ze śniadania lub sięgać tylko po kawę i słodką bułkę? Warto to zmienić. Dobrze zbilansowane śniadanie odżywia organizm po nocnym poście i daje nam nie tylko energię, ale również składniki odżywcze, które wzmacniają i regenerują organizm. Ważnym elementem śniadania są produkty będące źródłem białka. Nawet jeśli lubisz słodkie śniadanie, nie zapominaj o tym makroskładniku.

Białko trawi się wolniej niż węglowodany, dzięki czemu posiłek daje sytość na dłużej. Zapobiega to podjadaniu i sprawia, że w ciągu dnia zjadamy mniej kalorii. Wysokobiałkowe śniadanie może pomóc w zmniejszeniu ochoty na słodycze oraz w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Białko odgrywa kluczową rolę w budowie i regeneracji mięśni. Spożywanie odpowiedniej ilości białka w połączeniu z treningiem oporowym lub ćwiczeniami siłowymi pomaga w utrzymaniu mocnych i zdrowych mięśni. Silne mięśnie nie tylko stabilizują sylwetkę, ale także pomagają zachować sprawność i mobilność przez wiele lat. W miarę starzenia się naturalnie tracimy tkankę mięśniową, dlatego tak ważne jest, aby regularnie spożywać odpowiednie ilości białka i dbać o aktywność fizyczną, by przeciwdziałać tym zmianom.

Białko pełni również istotną rolę w utrzymaniu zdrowia włosów i paznokci, które są w dużej mierze zbudowane z keratyny, białka strukturalnego. Odpowiednia ilość białka w diecie wspomaga ich wzrost i wytrzymałość, co przyczynia się do zdrowego wyglądu i kondycji tych struktur.

Para przygotowująca wysokobiałkowe śniadanie

Jak dużo białka należy zjeść na śniadanie?

Zalecana dzienna ilość białka 0,8 grama na kilogram masy ciała jest prawidłowa dla osób o niskiej aktywności fizycznej. Jednak jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, zależy Ci na zwiększeniu masy mięśniowej lub zapobiegnięciu jej utracie, to warto zwiększyć ilość białka nawet do 1,5-2 gramów na kilogram masy ciała. Dla osoby ważącej 60 kilogramów, daje to od 90 do 120 gramów białka dziennie.

Rekomendowaną ilość białka warto rozłożyć równomiernie na wszystkie posiłki. To oznacza, że aby śniadanie mogło zostać uznane za wysokobiałkowe, powinno w nim znaleźć się około 20-30 gramów białka. Ta ilość zapewni nam długotrwałe uczucie sytości i będzie stymulowało syntezę mięśni.

Co jeść na śniadanie wysokobiałkowe?

Jeśli do tej pory Twoje śniadanie składało się głównie z produktów węglowodanowych, to czas na zmiany. Poznaj, polub i zacznij dodawać do śniadań poniższe składniki.

Białkowy placuszek smażący się na patelni miseczka ze świeżymi malinami i dzbanek mleka na stole

Jaja

Jedno duże jajko ma około 6 gramów białka. Śniadanie z 3 jajek będzie miało 18 gramów białka, plus dodatkowo białko z innych produktów, które zjesz na ten posiłek. Z jajek możesz przygotować:

– omlet ze szpinakiem,
– kanapki z jajkiem na twardo,
– jajecznicę ze szczypiorkiem,
– pastę jajeczną z zielonym groszkiem,
– szakszukę,
– jajka sadzone,
– muffinki.

Ponieważ jaja zawierają pewną ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, warto unikać dodatkowego łączenia ich z produktami o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, takimi jak masło czy boczek. Do jajek zjedz sporą porcję warzyw (najlepiej sałatkę z zielonych liści) oraz pełnoziarniste pieczywo. Dzięki temu posiłek będzie pełnowartościowy i z dużą zawartością błonnika.

Nabiał

Z produktów mlecznych, warto wybrać te, które zawierają mało cukru. Postaw na jogurty naturalne, może to być jogurt grecki lub skyr (które charakteryzują się wyższą zawartością białka) oraz twaróg. Kubek jogurtu greckiego (200 g) ma około 10-18 g białka. Dodatkową zaletą jogurtów jest zawartość bakterii probiotycznych, które wspierają naszą odporność.

Jogurt możesz zjeść ugotowaną owsianką lub surowymi płatkami owsianymi, orzechami, bananem lub innymi świeżymi owocami. Inna opcja z wykorzystaniem jogurtu, to bogate w białko smoothie, zblenduj jogurt z malinami, bananem i siemieniem lnianym.

Na bazie jogurtu możesz również przygotować białkowe placuszki. Jogurt skyr zmiksuj z jajkiem i 1/2 szklanki mąki. Wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni. Placuszki zjedz z dżemem lub masłem orzechowym i owocami.

Roślinne źródła białka

Również weganie mogą przygotować śniadanie wysokobiałkowe. Idealnie sprawdzi się tofu. Kostka tofu (180 g) ma 21 g białka. Tofu możesz dodać do koktajlu, przygotować z niego tofucznicę, słodkie placuszki lub wytrawne muffinki.

Inne produkty roślinne bogate w białko, to rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca) oraz orzechy i pestki. Na rozpoczęcie dnia możesz przygotować kanapki z pastą z fasoli lub z hummusem. Zjedzone z warzywami i orzechami, będą sycącym i wartościowym posiłkiem.

Shake z odżywką białkową i kawałkami czekolady udekorowany miętą w szklance

Odżywka białkowa

Odżywka białkowa może być dodatkowym źródłem protein w porannym posiłku, zwłaszcza gdy naturalne źródła białka są niewystarczające lub nie masz czasu na szykowanie pełnowartościowego posiłku. Dostępne są odżywki na bazie białka serwatkowego, pszennego oraz roślinne z białek grochu, komosy ryżowej lub soi. Roślinne białka w proszku są doskonałą opcją dla wegan, wegetarian oraz osób z alergiami pokarmowymi.

Miarkę odżywki białkowej możesz wymieszać z wodą, mlekiem (również roślinnym), dodać do jogurtu lub masy na placuszki. Odżywki białkowe mogą być używane jako dodatek, ale nie powinny zastępować różnorodnej i zbilansowanej diety. Jeśli masz problem ze zbilansowaniem diety i zaplanowaniem posiłków, skorzystaj z porady dietetyka.

Podsumowanie

Odpowiednie spożycie białka w ciągu dnia pozytywnie wpływa na metabolizm, budowę i regenerację mięśni. Warto zadbać o to, aby produkty z dużą zawartością białka znalazły się w każdym posiłku, również w śniadaniu. Wysokobiałkowe śniadania są elementem zdrowego stylu życia. Możesz je przygotować w wersji wytrawnej (omlet, jajecznica, twarożek, pasta z fasoli) jak i słodkiej (płatki owsiane z jogurtem, proteinowe placuszki). Znajdź swoje ulubione przepisy i ciesz się smacznym śniadaniem każdego dnia.

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Pudding chia ze świeżymi owocami na szklance jako pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły dla dziecka

10 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły. Drugi posiłek dziecka

Śniadanie do szkoły to pora na pełnowartościowy posiłek. Zbieramy pomysły na śniadania i drugie śniadania dla dziecka i informujemy, jak je spakować.

Smoothie owocowe z dodatkiem mleka orzechami nasionami i jeżynami jako propozycja śniadania dla wegetarian

Co jedzą wegetarianie na śniadanie? 6 przepisów

Sprawdź przepisy na śniadanie wegetariańskie. Niech każdy dzień zacznie się pyszną dawką zdrowej energii.

Wegańskie śniadanie owsianka z musem z czerwonych owoców udekorowana truskawkami i czerwoną porzeczką obok słoiczek z migdałami

Co jedzą weganie na śniadanie? 5 pomysłów na wegańskie posiłki

Co weganie jedzą na śniadanie? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na słone i słodkie śniadania, bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Kobieta przygotowująca suplementy z kreatyną do picia

Kreatyna czy białko – na którą odżywkę postawić?

Kreatyna czy białko – którą odżywkę wybrać? A może zastanawiasz się, czy można łączyć białko z kreatyną w procesie suplementacji? Poznaj odpowiedź!

Wysportowany mężczyzna i kobieta przygotowują potrawę z odżywką białkową

Ile jeść białka na redukcji ? Skuteczne odchudzanie z proteinami

Faktem jest, że białko wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Wiele osób na redukcji zastanawia się, ile spożywać białka na redukcji. Poznaj odpowiedź!